Aproape 200 de traficanti de persoane din 34 de grupari au fost prinsi in acest an si le-au fost puse sub sechestru bunurile pe care le-ar fi obtinut din exploatarea sexuala sau prin munca a zeci de persoane, printre care peste 50 de masini, aproape 2,8 milioane de lei si 300.000 de euro.

Potrivit Politiei Romane, in primele zece luni ale anului, politistii au avut 404 plangeri, denunturi si sesizari din oficiu privind fapte de trafic de persoane. Pentru prinderea traficantilor de persoane, politistii au facut 545 de perchezitii domiciliare si au reusit sa destructureze 34 de grupari infractionale, 197 de membri ai acestora fiind pusi sub acuzare, dintre care 98 au fost arestati. Anchetatorii au pus sechestru asigurator pe 30 de imobile, 51 de autoturisme, 2.780.000 de lei, 300.000 de euro si 1.730 de dolari, pentru recuperarea prejudiciilor produse de membrii gruparilor, scrie News.ro.

In urma anchetelor facute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in aceste dosare, 317 persoane au fost retinute, 275 au fost arestate, iar fata de 131 a fost dispusa masura controlului judiciar. Printre cele mai cunoscute operatiuni din acest an pentru prinderea traficantilor de persoane sunt "Cuib de viespi”, "SIDA” si "Jihad”. La operatiunea "Cuib de viespi”, in 10 martie, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Arad, sub coordornarea procurorilor DIICOT Arad, au facut 20 de perchezitii in judetele Botosani, Vrancea, Mures, Constanta si in Bucuresti, pentru prinderea membriilor unei grupari care, din 2012, ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situatie materiala precara, carora le-ar fi promis locuri de munca bine platite in Danemarca.

Victimele ar fi fost transportate si adapostite in Danemerca, unde, neavand nicio sursa de finantare, ar fi fost obligate sa execute activitatile impuse de membrii gruparii. In numele victimelor, membrii gruparii ar fi constituit firme „fantoma”, ar fi deschis conturi bancare si ar fi obtinut carti de credit, pe care le-ar fi utilizat in vederea comiterii de fraude, cauzand un prejudiciu de aproximativ sapte milioane de euro. In urma actiunii, 19 persoane au fost duse la audieri si 11 dintre acestea au fost arestate preventiv. Anchetatorii au gasit la perchezitii 1.238.400 de lei, 6.800 de euro, cinci laptopuri, un notebook, 10 telefoane mobile si produse de contrabanda, fiind puse sub sechestru sase autoturisme de lux.

In aceeasi cauza, in 25 februarie 2015, politistii romani, in colaborare cu autoritatile daneze, au reusit sa prinda 20 de persoane aflate in Danemarca, acestea fiind ulterior arestate pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane, inselaciune, fraude informatice si evaziune fiscala. La operatiunea "SIDA”, in 19 februarie, politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si ai Directiei Operatiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au facut perchezitii in Bucuresti, la locuintele a cinci barbati suspectati de trafic de persoane si de minori.

Membrii gruparii infractionale, intre care exista relatii de rudenie, au racolat din Bucuresti si din judetele limitrofe tinere dependente de droguri, cu situatie materiala precara, provenite din familii dezorganizate, cu venituri modeste, pe care le-au cazat la locuintele lor si le-au obligat sa practice prostitutia "la strada”, banii obtinuti fiind insusiti in totalitate de acestia. Pe fondul consumului de droguri de mare risc, prin injectarea intravenoasa a acestora, precum si ca urmare a intretinerii repetate de relatii sexuale, o parte dintre tinere ar fi fost infectate cu virusul HIV si ar fi avut diferite forme de hepatita. Desi stiau ca tinerele aveau probleme grave de sanatate, membrii gruparii au continuat sa le exploateze sexual, atat in Romania, cat si in Marea Britanie, la Londra.

Cei cinci traficanti au fost trimisi in judecata, in arest preventiv, impreuna cu o femeie, victima a traficului de persoane, pentru tentativa la infractiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobandit. Pentru documentarea activitati infractionale, politistii si procurorii au cooperat cu politistii din Marea Britanie. Operatiunea "Jihad” a vizat prinderea unor traficanti de migranti, in 28 februarie fiind depistat un transport, la frontiera Romaniei cu Ungaria, de catre politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti si ai Directiei Operatiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Migrantii, opt sirieni si irakieni, printre care si trei copii, erau transportati cu doua autoturisme, pe ruta Bucuresti – Sibiu – Deva - judetul Arad, de catre un grup infractional organizat format din romani si din cetateni straini, care actionau pe diferite paliere, respectiv recrutare, gazduire, indrumare, apoi transport spre granita de vest a Romaniei. Sapte traficanti au fost trimisi in judecata, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la infractiunea de trecere frauduloasa a frontierei de stat si trafic de migranti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri