7 Decembrie 2016

Puscas, ANAP: Lipsa noului sistem electronic de achizitii publice tine in loc reforma agentiei



Intarzierile inregistrate in aplicarea noului sistem electronic de achizitii publice, SICAP, tine in loc reforma din anumite zone ale Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), iar Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), din subordinea Ministerului Comunicatiilor, a promis ca va trimite o varianta a noului sistem pana la finalul acestui an, a declarat marti presedintele ANAP, Bogdan Puscas, in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul Comunicatiilor, Delia Popescu, a declarat in luna septembrie, pentru News.ro, ca SICAP va fi operational la sfarsitul acestui an sau la inceputul celui viitor, in conditiile in care sistemul va intra in testare publica pana la finalul lui 2016. Aceste intarzieri genereaza probleme in procesul de reforma si de transparentizare al ANAP, a mentionat seful institutiei, in conditiile in care exista speranta ca SICAP sa rezolve macare o parte din problemele actualului sistem, Sistemul Electronic de Achizitii Publice ( SEAP), conform News.ro.

”Am primit promisiunea ca, pana la finalul acestei luni, vom primi o varianta a acestui sistem. Lipsa lui tine in loc reforma ANAP, in anumite puncte. Speram ca noul sistem va fi mai usor de operat decat cel din prezent si va include toate noutatile legislative”, a spus Puscas. In prezent, exista peste 130.000 de utilizatori autorizati ai SEAP, la care se adauga multi alti vizitatori ai site-ului e-licitatie.ro. In timp real, exista varfuri si de 50.000 de utilizatori prezenti simultan pe platforma.

Castigatorul contractului SICAP, grupul UTI, cotrolat de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, a avut termen de 16 luni pentru implementare de la castigarea contractului - in toamna anului 2014 -, adica pana la inceputul acestui an, insa nici acum acest proiect nu este realizat. Intarzierea a fost cauzata de modificarile legislative aparute dupa ce etapele de analiza si proiectare a sistemului au fost finalizate, a precizat recent, pentru News.ro, furnizorul solutiei, grupul UTI.

UTI Grup, alaturi de subcontractorul Total Soft, furnizor de software fondat si condus de omul de afaceri Liviu Dragan, au depus, in iulie 2014, singura oferta pentru contractul de 27,2 milioane lei (6,2 milioane euro), denumit ”Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice (SICAP)”.



Citeste si