Circa 25-30% din contractele de achizitii directe efectuate de spitalele din Romania sunt suspecte, in conditiile in care in sanatate se fac cele mai multe nereguli in domeniul achizitiilor publice, iar una dintre cele mai utilizate metode de fraudare este cea a spargerii unor contracte mari in contracte mai mici, pentru a evita declansarea unor licitatii deschise, a declarat marti presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas, in cadrul unei conferinte de presa in care a facut bilantul unui an de mandat.

Domeniul sanatatii din Romania a fost zguduit, in ultimul an, de o serie de scandaluri legate de achizitii de medicamente si echipamente medicale la preturi supraevaluate. Una din metodele cele mai utilizate de pacalire a autoritatilor este spargerea unei achizitii importante in mai multe, mai mici ca valoare, pentru materiale similare, pentru a nu fi organizata o licitatie transparenta, sustine seful ANAP, conform News.ro.

”Daca sunt mai multe achizitii directe de produse similare, dar cu coduri diferite si mentionate separat, e posibil sa fie o neregula. Incercam sa impunem o uniformizare a produselor si o standardizare a procedurilor. In domeniul sanatatii sunt cele mai multe nereguli. 25-30% din numarul de achizitii directe sunt suspecte”, a afirmat Puscas.

Potrivit noii legi din domeniul achizitiilor publice, publicata in Monitorul Oficial in luna mai a acestui an, o autoritate contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse sau servicii in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 132.519 lei. In cazul achizitiei de lucrari, regula se aplica daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 441.730 lei. In scopul evitarii declansarii de licitatii, multe institutii sparg contractele mai mari in unele mai mici, pentru a putea cumpara direct produsele respective de la anumiti furnizori.

La finalul lunii noiembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica din cadrul spitalului, precum si fata de doi sefi ai biroului de achizitii al unitatii sanitare si doi reprezentanti ai societatii Gemedica pentru abuz in serviciu si spalare de bani. Acuzatiile vizeaza achizitionarea de echipamente medicale supraevaluate in valoare de 18,64 milioane lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste sase milioane de lei.

Sursa foto: Shutterstock/chompoo tangkiratichai

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri