Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seara, in Piata Victoriei din Capitala in fata sediului Guvernului, scandand "Demisia, demisia!", "DNA sa vina sa va ia", "Jos penalii!", "La inchisoare, nu la guvernare!". Protestul, fata de intentia Executivului de a da o ordonanta de gratiere si una de modificare a Codului penal, a inceput in Piata Universitatii, initial participand cateva sute de persoane. Dupa aproape doua ore, manifestantii au plecat in mars spre Palatul Victoria, iar pe drum li s-au alaturat sute de oameni.

Circa 3.000 de oameni s-au adunat, miercuri seara, in fata Guvernului, dupa un mars care a pornit din Piata Universitatii. Manifestantii scandeaza "Demisia, demisia!", "DNA sa vina sa va ia", "Jos penalii!", "La inchisoare, nu la guvernare!" "PSD, nu uita, Romania nu-i a ta", "Hotii", "Romania, trezeste-te!", "PSD, ciuma rosie", "ALDE si cu PSD, aceeasi mizerie", scrie News.ro.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, miercuri seara, in Piata Uiversitatii din Capitala, fata de intentia Guvernului de a emite ordonante de urgenta vizand gratierea si modificarea Codului penal. Dupa aproape doua ore in care au scandat "In democratie, hotii stau la puscarie", "Colectiv!", "Dragnea si ai lui, ciuma neamului", manifestantii au plecat in mars spre Guvern, in jurul orei 19.30.

Ei au agitat cartonase rosii si poarta pancarte pe care scria "Vrem sistem de sanatate, nu iertare de pacate", "Jos labele de pe Codul penal". "Sunt impotriva legii gratierii si impotriva coruptiei in general. Sunt aici ca sa sustin DNA-ul si sa ii cer demisia lui Victor Ciorbea, care s-a dovedit a fi avocatul unor politicieni corupti", a spus unul dintre participanti.

"Suntem impotriva modificarii Codului penal si a ordonantelor de urgenta in domeniul legilor organice ale amnistiei si gratierii. Daca se considera ca trebuie schimbate, in cel mai rau caz sa se faca prin dezbatere publica, nu prin ordonanta de urgenta", a declarat un alt manifestant. Printre protestatarii din Piata Universitatii s-au aflat si presedintele Uniunii Salvati Romania (USR) Nicusor Dan si senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Protestul a fost organizat in urma unui apel pe Facebook. *Vor putea fi gratiate pedepse si dezincriminate fapte fara dezbatere publica (2.200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul in serviciu, vizat de ordonanta). Totul fara consultarea CSM", au scris initiatorii protestului pe Facebook.

Peste 250 de persoane au protestat, miercuri seara, si la Cluj-Napoca, fata de proiectele de ordonanta ale Guvernului vizand gratierea si modificarile Codului penal, la un moment dat intre cativa manifestanti si jandarmi izbucnind un conflict, in conditiile in care fortele de ordine le-au cerut acestora sa se legitimeze, oamenii scandand ”Jandarmeria apara hotia” si ”Rusine!”.

Proteste similare au loc in mai multe orase din tara, intre care Bucuresti, Timisoara, Craiova si Sibiu.

Modificarea cadrului legislativ in regim de urgenta si in lipsa unor analize obiective care sa ateste o nevoie sociala imperioasa este nejustificata, sustine Directia Nationala Anticoruptie (DNA) referitor la proiectele de ordonanta vizand gratierea si modificarile Codului penal, precizand ca intre infractiunile gratiate se regasesc abuzul in serviciu - sub toate formele sale - si infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, precum si cele mai grave forme de evaziune.Potrivit DNA, se dezincrimineaza in parte si faptele din dosarul privind nepunerea in functiune a barocamerei de la unitatea de arsi a Spitalului Floreasca, "in care s-a produs vatamarea intereselor legale ale unor persoane prin imposibilitatea tratarii victimelor dezastrului de la «Colectiv»”.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice. In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri