Salariul minim pe economie 2017: Cresterea amenzilor de circulatie

Salariul minim pe economie 2017: Cresterea amenzilor de circulatie

Cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei, va produce automat si cresterea amenzilor de circulatie, intrucat un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie. Astfel, de la 1 februarie, un punct de amenda va reprezenta 145 de lei. Cea mai mica amenda va ajunge 290 de lei.

Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte de amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care il reprezinta. Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

  • clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte-amenda;
  • clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte-amenda;
  • clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte-amenda;
  • clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 puncte-amenda;
  • clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 puncte-amenda.

Contraventiile prevazute la clasa a V - a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Sursa foto: BLUR LIFE 1975 / shutterstock.com

Salariul minim pe economie 2017: Zilierii primesc mai multi bani

Salariul minim pe economie 2017: Zilierii primesc mai multi bani

Cresterea salariului minim pe economie de la 1 februarie, de la 1.250 de lei brut la 1.450 de lei brut, are afecte si asupra zilierilor. Conform legii 52/2011, pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, iar cuantumul renumeratiei brute orare stabilitate de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

De la 1 februarie 2017, valoarea pe ora a salariatului minim brut va fi de 8,630 de lei (calculat conform unui numar de 168 de ore de munca). Asta inseamna ca aceeasi valoare minima va fi valabila si la plata zilierilor.

Sursa foto: poylock19/ shutterstock.com

Salariul minim pe economie 2017: Cresterea indemnizatiei minime pentru mame si a stimultentului de insertie

Salariul minim pe economie 2017: Cresterea indemnizatiei minime pentru mame si a stimultentului de insertie

Indemnizatia lunara minima acordata persoanelor care se afla in concediu pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie se vor majora incepand cu data de 1 februarie 2017, data la care va creste salariul minim la nivel national. Astfel, nicio indemnizatie nu va putea fi mai mica de 1.232,5 lei.

Indemnizatia lunara acordata parintilor care intra in concediu de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in 12 luni, consecutive sau nu, lucrate in decursul ultimilor doi ani de dinaintea nasterii copilului.

In ceea ce priveste indemnizatia minima, valoarea acesteia este de 85% din salariul minim brut pe tara.

Guvernul a aprobat, vineri, o hotarare prin care salariul minim pe tara va creste, de la 1 februarie, la 1.450 de lei brut, fata de 1.250 de lei brut, cat este in prezent, ceea ce inseamna ca si limita minima a indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului va creste. Astfel, incepand cu luna februarie, cea mai mica indemnizatie care va fi acordata in Romania va reprezenta 85% din 1.450 de lei, adica 1.232,5 lei pe luna.

Sursa foto: wavebreakmedia / Shutterstock.com

Salariul minim pe economie 2017: Contributia la asigurarile de sanatate daca nu realizezi venituri

Salariul minim pe economie 2017: Contributia la asigurarile de sanatate daca nu realizezi venituri

Cresterea salariului minim pe economie in 2017 afecteaza direct si valoarea contributiei la sanatate in cazul oamenilor care nu realizeaza nici-un fel de venitu si sunt obligati sa o plateasca pe cont propriu.

Contributia se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie (5,5%) asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara (1.450 de lei) si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie. Astfel, in cazul in care nu aveti venituri, trebuie sa platiti 79,75 de lei incepand cu luna februarie.

Persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5%, asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara, ajungand astfel la plata unui cost de 558,25 lei, fata de 481,25 lei, cat era inainte de majorarea salariului.

Salariul minim pe economie 2017: Efectele asupra afacerilor mici

Salariul minim pe economie 2017: Efectele asupra afacerilor mici

Cresterea salariului minim la 1.450 de lei de la 1 februarie este o masura ce afecteaza afacerile mici. Unii patroni ar putea fi nevoiti sa inchida afacerea sau sa taie din beneficiile angajatilor, sa treaca o parte din salariati pe jumatate de norma, sa opereze concedieri sau sa creasca preturile, in conditiile, in care si angajatii mai bine platiti ar putea cere cresteri salariale, se arata intr-o analiza News.ro.

Cele mai nocive efecte ar putea fi extinderea platii "la negru" la anumite categorii de afaceri si stimularea economiei gri, partial fiscalizate, in timp ce, intr-un caz fericit, masura ar putea scoate Romania din modelul economic actual, bazat mai ales pe salarii mici.

In Uniunea Europana 22 din 28 de state au salarii minime, iar Italia, Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia nu au stabilit un astfel de prag de intrare pe piata muncii, potrivit Eurostat.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com