Gigi Becali, omul de afaceri si fostul politician care a executat putin peste un an de inchisoare, a mers la Ministerul Justitiei pentru a participa la consultarile publice pe marginea proiectelor de lege privind gratierea si alte modificari ale Codului Penal si de Procedura Penala. El a criticat modificarile propuse de Guvern, care au scos in strada seara trecuta peste 50.000 de protestatari in toata tara, dar a afirmat ca este nevoie de gratiere, pentru ca "el stie ce este in inchisoare".

In urma cu aproape doi ani, cand iesea din inchisoare, Becali spunea: "La puscarie, eu eram sef de camera, sef de sectie, sef de toate. In puscarie se conduce cu pumnul sau cu mintea. Mie mi-au spus ca am condus cu dragostea".

Astazi, Gigi Becali s-a instalat de cum a ajuns in sediul Ministerului Justitiei la pupitrul conferintei de presa pe care scria Guvernul Romaniei, sugerand parca faptul ca el este in masura sa conduca dezbaterea publica.

"Asa ceva nu se poate", a dictat Becali, sustinand ca modificarile nu trebuie sa treaca in forma actuala.

Cu parere de rau domnule ministru, dar proiectul pe care l-ati facut este unul smecheresc. Visinescu in 3 ani este afara. Oamenii si daca semnau o sute de mii o petitie si trebuia sa tineti cont de ei, dar daca stau noaptea in frig.

Mii de oameni au iesit duminica seara in strada, in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu si alte orase din tara. Protestele de aseara au fost, ca si cele de saptamana trecuta, in principal impotriva legii amnistiei si gratierii, insa au fost strigate si lozinci impotriva Guvernului, a PSD, a posturilor TV acuzate de manipulare sau a Avocatului Poporului.

Legea amnistiei si gratierii: motivul principal al protestelor

Ministrul Justitiei a anuntat ca la dezbatere, programata sa inceapa la ora 10.00 sunt asteptati toti cei care s-au inscris (peste 200 de persoane), lucrarile urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in doua serii, din cauza capacitatii limitate a salii. Jurnalistii vor avea acces la dezbatere, desi initial urmau sa participe doar la o declaratie de presa dupa eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit in plen, in absenta ministrului Justitiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ. Pe aceasta tema, presedintele Klaus Iohannis a declansat procedura pentru organizarea unui referendum. Presedintele contesta cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri