Mediul antreprenorial din Romania “s-a activat” si a luat cu asalt pietele din intreaga tara. Mult mai departe de ordonantele de urgenta care faciliteaza hotia, managerii de IMM-uri din tara, si nu numai, cer o tara condusa cinstit si care sa faciliteze dezvoltarea spiritului antreprenorial. Am stat de vorba cu cativa antreprenori, pentru a afla de ce au iesit in strada, ce parerea au de OUG 13 (pe marginea careia inca exista dispute, in ciuda aparentei abrogari – n.r.) si cum privesc o Romanie a viitorului.

Valentin Radu, CEO si fondator al Omniconvert, antreprenor in serie, a subliniat 7 lucruri pe care le simte in legatura cu protestele din zilele acestea.

Este foarte neclar ce se intampla cu noi. Dar, in masura in care putem, hai sa ne mutam atentia pe cateva aspecte importante:

1. Actualul sistem democratic, preluat din vest, nu poate functiona. A dat gres peste tot in lume. Oamenii nu sunt mai impliniti, mai fericiti. Daca obiectivele umanitatii sunt iubirea si cunoasterea, nu mistuirea resurselor planetei si uciderea a orice altceva e viu de dragul acumularii de bani, sistemul capitalist este gresit. Este un sistem gresit, prin definitie, pentru ca nu pune pe primul loc acumularea de virtuti, ci acumularea de bani, iar tributul pe care trebuie sa il plateasca cineva pentru a ajunge la putere sunt banii. Ori, capacitatea de a genera bani este, de multe ori, capacitatea de a fura. In lipsa unor criterii de selectie clare, ce filtreaza candidatii in mod obiectiv in functie de virtutile si capacitatile lor de a conduce o tara, nu suntem decat o rasa aflata la gradinita evolutiei sale. Albinele si furnicile ne scuipa seminte in cap ca forma de organizare. Mai aproape de noi, pamanteni, avem exemplul Islandei. Hai sa il luam in serios, oameni buni.

2. Nu poti fi sanatos intr-un sistem complet bolnav. In 2008 am acordat suport unor oameni politici care pareau pusi pe schimbarea in bine a tarii. Am fost bucuros sa ii ajut. Din PNL, au migrat in PSD, acum sustin niste infractori aflati la volan. Nu e vina lor. Orice mar sanatos se strica langa altele bolnave. Ca sa faci bine sistemul, nu trebuie sa schimbi niste celule, trebuie sa il transformi complet, eliminand cauza. Cauzele sunt lacomia, setea de putere si orgoliul care sunt principalii atractori ai celor care intra in politica. Daca astia sunt atractorii, sa nu ne asteptam la alte rezultate peste 4 ani sau 40 de ani. Nivelul lor de constienta este cat este. Al nostru, ca natiune, cat este?

3. PSD-ule! Mai organismule, sigur ca mai ai in tine si oameni alb-gri, gri-deschis. Stii ca vei disparea in 10-15 ani: actualii batrani pe care i-ai pacalit cu picatura chinezeasca vor disparea, usor-usor. Ori, daca mai sunt celule sanatoase in tine, uniti-va impotriva cancerului de la conducere. Nu fugiti afara din PSD, dati-va telefoane, uniti-va si aruncati afara capul pestelui. Altfel, va veti uita la 70-80 de ani in urma si veti vedea ca zero-urile nu au contat. A contact ca ati fost complici la un furt masiv si la o inselaciune a propriei voastre mame: natiunea romana.

4. E ceva mai putred decat pare. La nici 1000 de km de Iasi a reizbucnit conflictul armat. Adica un fel de razboi. Rusia ataca Ucraina, care este antrenata de trupe din US. Hotii profesionisti fura facand victima sa se uite in alta parte in timp ce ei actioneaza acolo unde ii intereseaza. Arta diversiunii functioneaza de cand lumea. Refuz sa cred ca miza este doar atat si ca jocul nu e mai profund. Pare atat de absurd ceea ce se intampla incat parca ar fi un test facut pe o populatie statistic valida

5. Multumesc din suflet, Liviu Dragnea. Este minunat ce traieste poporul roman datorita tie. Nu sunt ironic deloc. Ai reusit sa ne unesti, pe noi, oamenii aia atenti la micile lor vieti, izolati in micile lor insule in care se adapostesc de tine si cei ca tine, sperand ca destinul lor nu va fi afectat de lumea politica. Ieri am fost in piata si m-am bucurat sincer ca exist in tara asta frumoasa. Am vazut copii, pancarde amuzante si inteligente, fete hotarate, fete zambitoare, oameni in varsta, corporatisti, romani. Frati romani, uniti, pentru ca le-ai dus cutitul pana la os. Daca e un test facut de cine stie ce oculta, asta e adevarul: SUNTEM UNITI. Suntem vii, suntem impreuna, ne pasa de ce ni se intampla, si la nivel macro. Si asta e doar inceputul. Schimbarea a inceput. Bob cu bob se face graul. Esti un catalizator perfect si nadajduiesc sa primesti o rasplata cat mai blanda de la Sfantul Univers.

6. Statule roman, eu sunt antreprenor.

Habar nu aveam cat de greu va fi cand am intrat in povestea asta. Inca sunt uimit de cat de mare e consumul de energie, viteza de imbatranire si inaltimea obstacolelor pentru a creste o afacere. Puteam face asta oriunde in lume, dar am ales sa stau aici si sa dau cu sapa, sa aduc bani in tara mea. Sa folosesc materia cenusie a mea si a colegilor mei. Anul trecut, m-ai faultat grav. Mi-ai ridicat dreptul de a mai deduce si colecta TVA, pentru ca primisem o finantare la care si tu ai participat, ca parte integranta. Am pierdut 3 luni din startul acelei investitii ca sa ma lupt cu tine. Am pierdut timp, bani, energie si avant. Ma asteptam la predictibilitate si claritate. Visez la o Romanie antreprenoriala. Dar nu pot face asta fara un mediu politic curat.

7. Frati romani, haideti sa ne scuturam de plaga asta si sa rescriem softul acestei natiuni, in termenii nostri. Fara sa mai copiem de la altii. Pe principii simple, sanatoase. Chiar nu gasim si noi cativa lideri cu inima deschisa, mintea limpede si mainile curate pentru a incepe acest proces ACUM?

Bogdan Putinica, vicepresedinte Enea Software, considera ca este foarte important semnalul trimis de romani, pe plan international.

„Dincolo de caracterul legal, constitutional sau profund imoral al celor doua OUG-uri, important este semnalul pe care tara Romania il transmite atat la nivel intern, cat mai ales in plan extern. Democratia are o fundatie destul de flexibila in situatia noastra si acest lucru este de natura sa defineasca negativ mediul macro-economic romanesc. Si nu stiu ce companie si-ar indrepta investitiile sau planurile de dezvoltare care un mediu instabil si atat de fluctuant din punct de vedere al puterilor statului de drept„.

Antonio Eram, CEO si fondator Netopia, clasifica “graba” cu care Guvernul

“OUG pentru modificare unei legi organice fara transparenta, fara consultari, fara dovada clara a unei urgente este in cel mai bun caz un amatorism. Cand sute de mii de oameni plus profesionisti abilitati iti spun ca ai gresit, ai cel putin bunul simt sa intri in dialog cu ei. Ceea ce nu s-a intamplat. In acest caz ma indoiesc insa ca este vorba de buna credinta. Pentru ca deschizi usa unor inechitati (sa nu mai vorbim de abuzuri). In mediul privat, daca actele contabile nu ies corect, chiar si cu 1 leu esti subiectul unor amenzi la orice moment. Din nefericire in zona publica, odata cu aceste OUG-uri aceste "derapaje"nu vor fi sanctionate. Nu mai vorbesc de restul articolelor.Acum, cu totii trebuie sa dam dovada, mai mult decat niciodata, de egoism. Sa ne gandim exclusiv la binele personal si cum ne dorim sa traim. Apoi sa ne alaturam pentru a il cumula. Un "egoism colectiv" este reteta pentru a contracara. Perfect posibil. Ne vedem in strada. #tineriada”, spune Antonio.

Citeste aici ce vor si alti manageri din Romania de la noul Guvern, la nivel de transparenta si Ordonante de Urgenta.

Consideri ca protestele ar trebui sa continue? Daca da, impotriva a ce? Daca nu, de ce? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri