Pensia minima garantata creste, incepand cu 1 martie, cu 30%, de la 400 de lei la 520 de lei. La nivel national, sunt inregistrate peste un milion de persoane care urmeaza sa beneficieze de aceasta majorare.

Indemnizatia sociala se acorda din bugetul de stat ca diferenta intre plafonul social de 520 lei si nivelul pensiei cuvenite pe baza contributivitatii.

"Precizam ca aceasta indemnizatie nu reprezinta o categorie de pensie distincta, de sine statatoare, care sa se acorde neconditionat, ci este o limita de venit la care se ridica orice pensie stabilita pe baza contributivitatii, daca este mai mica de plafonul respectiv", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

Pentru a putea primi indemnizatia sociala, beneficiarul trebuie sa fie pensionar al sistemului public de pensii din Romania, sa aiba domiciliul in Romania, iar cuantumul insumat al veniturilor din pensii si din alte drepturi, stabilite si platite prin casele teritoriale de pensii in baza unor legi speciale, trebuie sa fie sub nivelul maxim legal al indemnizatiei sociale.

Masura privind majorarea cuantumului indemnizatiei sociale face parte din obiectivele prioritare stabilite in cadrul Programului de guvernare pentru perioada 2016 - 2020, ca masura de reducere a saraciei si de imbunatatire a standardului de viata al populatiei.

Citeste si:
Eliminarea pensiilor speciale, dezbatere cu scantei in Parlament
Eliminarea pensiilor...

In acest context, incepand cu 1 iulie 2017 valoarea punctului de pensie va creste la 1.000 lei.

Sursa foto: pathdoc, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Coronavirus | CGMB discută mâine cazarea persoanelor fără adăpost
Setari Cookie-uri