Zeci de trenuri au fost afectate, miercuri dimineata, ca urmare a protestului declansat de o parte din angajatii CFR, nemultumiti de negocierile privind noul contract colectiv de munca. Angajatii CFR vor o crestere salariala de 25% si conditii mai bune de munca. Mecanicii de locomotiva ar putea opri si ei lucrul joi.

UPDATE ora 15.40 Circulatia trenurilor a fost reluata in regionalele Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta, iar la acesta ora se mai poarta discutii pentru incetarea protestului cu angajatii din anumite statii din regionalele Brasov si Timisoara, anunta CFR, citat de News.ro.

Trenurile care au fost oprite in statiile de formare vor fi reprogramate pentru reinscrierea in circulatie, iar cele care au stationat in garile de pe traseu isi vor continua parcursul pana la destinatiile finale.

Conducerea CFR mai spune ca in urma discutiilor purtate in prima parte a zilei intre conducerea companiei si salariatii care au declansat acest protest spontan "s-au dat asigurari ca vor fi analizate si se vor cauta solutii pentru revendicarile si problemele salariatilor, acestia fiind informati ca odata cu aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli va fi negociata si promovata o grila de salarizare bazata pe coeficienti de ierahizare care sa reflecte in mod echitabil importanta functiilor si a meseriilor la compania CFR SA".

De asemenea, salariatiilor li s-a atras atentia ca mesajul lor a fost inteles, dar ca o continuare a acestor forme de protest este in afara legii, aduce prejudicii importante companiei si afecteaza toti pasagerii care si-au programat calatoria pentru ziua in curs, mai sustine sursa citata.

UPDATE ora 13.10 Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat ca la ora 15.00 va avea o noua runda de negocieri cu reprezentantii angajatilor CFR Infrastructura si CFR Calatori care au declansat un protest spontan miercuri dimineata, potrivit News.ro.

”O parte din angajatii CFR Infrastructura si CFR Calatori au declansat un protest spontan, acest lucru s-a petrecut in conditiile in care, inclusiv in cursul serii de ieri, am avut discutii cu reprezentantii Federatiei Sindicale de Miscare Comerciala, federatia reprezentativa pentru acest sector, am discutat toate masurile care au fost aplicate si in bugetul companiei CFR Infrastructura si aici ma refer la cresterea anvelopei salariale cu un procent de 22,5 procente. Contractul colectiv de munca a expirat pe 21 martie, reprezentantii CFR Infrastructura au propus incheierea unui acord pana la incheierea noului contract colectiv de munca, insa reprezentantii sindicali au refuzat sa faca acest demers”, a declarat ministrul Transporturilor.

Razvan Cuc a precizat ca in cursul serii de ieri, dupa discutii cu sindicalistii din transportul feroviar, a primit asigurari ca nu va fi nicio greva si a anuntat ca la ora 15.00 se intalneste din nou cu acestia pentru o noua runda de discutii.

”Spuneam ca am avut intalnire aseara si azi dimineata cu reprezentantii, am primit in cursul serii de ieri ca nu va fi nicio greva pentru ca au fost respectate toate promisiunile care s-au facut catre companie. In acest moment urmeaza o noua runda de discutii, in cursul zilei de azi la ora 15.00”, a spus Cuc.

El a subliniat ca bugetul CFR Infrastructura a fost avizat de catre Consiliul de Administratie si de catre Adunarea Generala a Actionarilor si acum este in curs de avizare interna in cadrul Ministerului, urmand sa fie transmis catre Ministerul Finantelor si al Ministerului Muncii pentru avizare.

”Toate masurile au fost discutate si prinse in buget in directa concordanta cu federatile reprezentative sindicale din domeniu”, a aratat Cuc.

UPDATE ora 12.45 Angajatii CFR din regionalele Craiova, Cluj si Iasi, care au intrat in greva miercuri dimineata, au renuntat la proteste si si-au reluat activitatea, potrivit News.ro.

Purtatorul de cuvant al CFR, Oana Branzan, a precizat ca mai sunt afectate 113 trenuri. Astfel, pe raza regionalei Bucuresti mai sunt afectate 13 trenuri, la Brasov - 39, la Timisoara - 23, iar la Galati 38.

Unii dintre angajatii CFR au declansat un protest spontan, miercuri dimineata, nemultumiti de negocierile privind noul contract colectiv de munca. Potrivit oficialilor CFR, mersul trenurilor este afectat, in sapte regionale, in gari fiind oprite aproximativ 150 de trenuri, potrivit News.ro.

Anuntul de marti al CFR SA, potrivit caruia bugetul prevede, pentru 2017, o crestere cu 22,5% a fondului de salarii, nu a fost suficient pentru angajati, in conditiile in care acestia nu mai au incredere in conducerea companiei, a declarat, pentru News.ro, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial (FNFMC), Grigore Mare.

”Este vorba de lipsa increderii. Angajatii nu mai au incredere in conducerea companiei, sunt foarte nemultumiti si cer o crestere salariala de 25% si conditii mai bune de munca”, a spus liderul sindical.

Liderul sindical a mai spus ca principala problema o reprezinta lipsa unei grile de salarizare eficiente, care sa asigure o departajare clara intre functii, astfel ca s-a ajuns in situatia in care jumatate dintre angajatii CFR SA sa fie platiti cu salariul minim pe economie.

Mecanicii de locomotiva ar putea declansa si ei o greva spontana

Si mecanicii de locomotiva ar putea declansa o greva spontana joi, in conditiile in care contractul lor colectiv de munca expira la miezul noptii, iar angajatii companiei de transport pe calea ferata CFR Calatori sunt si ei nemultumiti de actuala situatie, a declarat, pentru News.ro, liderul Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.

”Maine ar putea urma mecanicii de locomotiva. Angajatii CFR Calatori au si ei cerinte similare cu cele ale angajatilor CFR SA, respectiv cresterea salariilor cu 25%, conditii mai bune de munca si investitii in infrastructura feroviara si in achizitia de garnituri noi de tren. Depourile au ajuns adevarate cimitire de locomotive”, a spus Rodrigo Maxim.

Liderul sindical a avertizat asupra faptului ca multi angajati ai CFR Calatori, care au responsabilitati sporite, precum conductorii si sefii de tren, sunt platiti cu salariul minim pe economie.

155 de trenuri, oprite pe sapte regionale

Purtatorul de cuvant al CFR, Oana Branzan, spune ca, potrivit unei situatii provizorii, in urma protestului declansat de o parte din angajatii companiei, sunt afectate 155 de trenuri, care sunt oprite pe traseu, in diferite statii. Astfel, sunt afectate patru trenuri de pe raza regionalei Bucuresti, trei din regionala Craiova, 20 din regionala Timisoara, 22 de pe raza regionalei Galati, 40 din regionala Brasov, 20 de pe raza regionalei Iasi si 36 din regionala Cluj.

Compania CFR SA a anuntat ca acest protest are loc in contextul in care administratia si federatiile sindicatele reprezentative se afla deja in negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Munca 2017-2018, in cadrul carora conducerea a comunicat ca in bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusa o cresterea a fondului de salarii cu 22,5%, care se va regasi, in urma negocierilor cu partenerii sociali, in salariile angajatilor.

CFR a mentionat ca administratia a propus partenerilor sociali incheierea unui acord pana la semnarea contractului colectiv de munca pentru perioada 2017/2018, ”pentru a asigura astfel protectie sociala angajatilor, relatii de munca echitabile, precum si un cadru normal si legal de functionare a companiei” dupa expirarea pe 21 martie a vechiului contract colectiv de munca.

”Pana in prezent, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demararii negocierilor cu federatiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) si a respectat termenele legale pentru elaborarea si promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administratie (CA) si aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) si transmis ministerelor pe circuitul de avizare si aprobare, prin emiterea hotararii de guvern”, potrivit reprezentantilor companiei CFR.

Acestia precizeaza ca mentin deschis ”dialogul social si negocierile transparente” cu sindicalistii pe marginea definitivarii contractului colectiv de munca pe perioada 2017-2018, miercuri fiind programata o noua runda de negocieri incepand cu ora 15.00.

Compania le atrage atentia salariatilor ca acesta forma de protest "incalca procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin inregistrarea de pierderi financiare, si afecteaza transportul pasagerilor care si-au procurat deja biletele pentru efectuarea calatoriei, conform graficului de circulatie din Mersul Trenurilor”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri