Numarul mediu de locuri de munca neocupate a crescut cu 20% anul trecut

Numarul mediu de locuri de munca vacante din economie, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut anul trecut cu 19,6% fata de anul anterior, la 59.800. Cele mai multe locuri de munca vacante s-au inregistrat in industria de prelucrare si in administratia publica, arata datele publicate, joi, de Institutul National de Statistica.

Rata medie a locurilor de munca vacante, care reprezinta proportia posturilor neocupate in totalul locurilor de munca disponibile, a fost anul trecut de 1,28%, in crestere cu 0,16 puncte procentuale fata de 2015, potrivit News.ro.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat anul trecut in administratia publica (3,73%), in sanatate si asistenta sociala (2,68%) si in activitati de spectacole, culturale si recreative (2,54%).

La nivelul economiei reale, cea mai mare criza de forta de munca se inregistreaza in industria de prelucrare, unde anul trecut au fost, in medie, 15.800 de locuri de munca vacante, adica un sfert din numarul total la nivel national.

La polul opus, cele mai mici probleme in gasirea de forta de munca se inregistreaza in industria extractiva, cu o rata medie a posturilor vacante de 0,19%.

Citeste si:
EXCLUSIV Ce angajări se mai fac: se caută oameni în retail,...
Ce angajări mai fac...

In sectorul bugetar s-a inregistrat peste o treime din numarul mediu al locurilor de munca vacante in 2016, din care 9.700 in administratia publica, 8.500 in sanatate si asistenta sociala si 2.500 in invatamant, mai arata datele INS.

Fata de anul anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai importante cresteri in sanatate si asistenta sociala (+0,55 puncte procentuale) si in administratia publica (+0,50 puncte procentuale).

Diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au constatat in alte activitati de servicii (-0,08 puncte procentuale), agricultura, silvicultura si pescuit (-0,07 puncte procentuale) si distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare (-0,05 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, activitatile economice din industria prelucratoare (+2.100 locuri vacante), respectiv sanatate si asistenta sociala (+2.000 mii locuri vacante) au cunoscut cele mai importante cresteri.

Citeste si:
Construcţiile au crescut cu 48%, înainte ca sectorul să fie lovit...
Lucrările de construcţii au...

Numarul de locuri de munca vacante a scazut dupa 2008, cand s-a inregistrat o rata maxima, de 1,94%, pana in 2010, cand s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de munca neocupate a crescut constant pana in 2016.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Cum arată declarația pe proprie răspundere pentru ieșirile de la domiciliu
Setari Cookie-uri