Persoanele care nu au acumulat suficienti ani de vechime pentru a primi pensie de la stat isi vor putea plati pana in 31 decembrie 2017 asigurarile sociale pentru anii in care nu au cotizat, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Muncii.

Proiectul de OUG prevede prelungirea cu inca sase luni, pana la 31 decembrie 2017, a perioadei de aplicare a Legii 186/2016 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, potrivit News.ro. Astfel, cei care vor sa plateasca aceste contributii de asigurari sociale, o pot face intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 decembrie 2017.

Ministerul Muncii precizeaza ca masura a fost propusa in urma numeroaselor solicitari venite din partea unor cetateni romani din tara si strainatate care vor sa incheie asigurari la sistemul public de pensii, avand in vedere ca perioada stabilita initial expira pe 27 aprilie.

Romanii au cumparat vechime in munca in valoare de 60 de milioane de lei

Pana la data de 10 martie 2017 au fost incheiate 11.152 de contracte de asigurare sociala, pentru care s-au achitat contributii de asigurari sociale in valoare totala de 59.051.082 lei, potrivit evidentelor Casei Nationale de Pensii Publice.

Legea 186/2016 prevede ca persoanele care nu au calitatea de pensionari pot achita contributia de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, fiind vorba de intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala si ultimii cinci ani anteriori acestei date.

Potrivit Legii 186/2016, termenul limita pentru cumpararea vechimii in munca este 27 aprilie 2017.

In judetul Vaslui, Casa Judeteana de Pensii a incasat peste 1,2 milioane de lei de la 233 de persoane care de la aparitia Legii 186/2016 si-au cumparat pana la cinci ani vechime in munca. Cei 233 de vasluieni au achitat pana la 15.500 de lei de persoana pentru a completa stagiul de cotizare din anul 2011 si pana in prezent.

In judetul Buzau, 222 de persoane si-au cumparat vechime in munca, acestia platind aproape 1,3 milioane de lei. Practic, acestia au cumparat 481 de ani de vechime in munca.

In judetul Arad, peste 300 de oameni au platit la Casa Judeteana de Pensii in total 1,5 milioane de lei pentru a cumpara vechime in munca, cea mai mare suma achitat fiind de 16.000 de lei, iar cea mai mica de 328 de lei. Cumulat, aradenii beneficiari ai legii au cumparat aproape 500 de ani vechime in munca.

In judetul Constanta, peste 700 de oameni au achitat aproximativ cinci milioane de lei Casei Judetene de Pensii pentru a-si cumpara vechime in munca, sumele fiind platite din luna octombrie 2016, cand a intrat in vigoare Legea 186.

In judetul Vrancea, aproape 200 de oameni au achitat aproximativ un milion de lei Casei Judetene de Pensii pentru a-si cumpara vechime in munca.

In judetul Brasov, au platit pentru vechime in munca 582 de oameni, de la care Casa Judeteana de Pensii a incasat 3,5 milioane de lei.

Sursa foto: Shutterstock/Zsido

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri