Managerul Spitalului "Sfantul Pantelimon” din Capitala, Gheorghe Popescu, a fost demis, a anuntat ministrul Sanatatii, Florian Bodog. In urma unui control facut la unitatea sanitara au fost gasite mai multe nereguli, in afara greselii pe care a facut-o asistenta medicala care a administrat gresit o transfuzie unui pacient, in urma careia acesta a murit.

UPDATE ora 15.50 Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, miercuri, ca spera ca in cursul acestei zile sa ia o decizie in ceea ce priveste numirea unui nou manager la Spitalul Sfantul Pantelimon, in urma demiterii lui Gheorghe Popescu, precizand ca a avut deja discutii ”cu doi sau trei potentiali candidati”, insa a fost refuzat.

"Am avut deja discutii cu doi sau trei potentiali candidati pentru Spitalul Pantelimon. Nu vreau sa va ascund faptul ca am fost refuzat. Ma rog, dupa o gandire de 24 de ore, una dintre doamne mi-a spus ca nu a dormit toata noaptea ca urmare a propunerii pe care i-am facut-o, insa am fost refuzat. Dar azi voi lua o decizie”, a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

De asemenea, ministrul a precizat ca tot in cursul zilei de miercuri va semna si ordinul de numire al noului manager de la Institutul Cantacuzino.

Ministrul Sanatatii a declarat ca decizia incheierii contractului de management al lui Gheorghe Popescu a fost luata marti, tinand cont de concluziile inspectorilor de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti care saptamana trecuta au facut un control in unitatea sanitara, potrivit News.ro.

Florian Bodog a anuntat, marti, ca in urma controlului facut la Spitalul “Sfantul Pantelimon” din Bucuresti au fost gasite mai multe probleme, in afara greselii pe care a facut-o asistenta medicala care a administrat gresit o transfuzie unui pacient, fiind identificate probleme manageriale, dar si probleme legate de procedura de transfuzie, de control al sangelui la patul pacientului, inainte de administrare.

“Vorbim despre faptul ca persoana respectiva, cu toate ca avea in fisa postului atributii de administrare de transfuzii de sange, nu avea pregatire in acest sens si vorbim despre faptul ca nu au fost asigurate acele cartele pentru controlul final la patul pacientului inainte de adminsitarea sangelui”, a spus Bodog.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca sanctiunile au fost propuse de inspectie in limita legii, iar alte sanctiuni le pot dispune doar organele abilitate in acest sens. Bodog a precizat ca, dupa discutiile pe care le va avea cu conducerile directiilor din Ministerul Sanatatii, va fi luata o decizie.

Un pacient a murit din cauza unei transfuzii administrate gresit

Pacientul, in varsta de 66 de ani, a murit in urma cu aproape doua saptamani, dupa ce o asistenta de la Spitalul “Sfantul Pantelimon” din Capitala i-a facut o transfuzie care fusese indicata pentru un alt pacient si i-a administrat o grupa gresita de sange.

Asistenta medicala a fost amendata cu 1.000 de lei si i-a fost suspendat contractul de munca pana la finalizarea cercetarii disciplinare.

In raportul de control preliminar intocmit de inspectorii sanitari se arata ca, din neglijenta unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masa eritrocitara, fara a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitara fiind destinata unui alt pacient, care se afla in aceeasi rezerva.

Inspectorii sanitari au inaintat conducerii spitalului mai multe recomandari privind respectarea normelor legate de transfuzii, instruirea personalului cu atributii in indicarea si aplicarea terapiei transfuzionale, actualizarea deciziilor de infiintare a comisiei de hemovigilenta si de nominalizare a coordonatorului unitatii de transfuzie sanguina, achizitionarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului, cat si respectarea protocoalelor de primire, livrare si administrare produse sanguine.

Sursa foto: Viktor Levi | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri