Este nevoie de o conducere puternica pentru a schimba structura unui consiliu de administratie. Aceasta orientare poate veni de la CEO, de la directorul consiliului, de la alti directori si / sau presedinti de comisie, insa, in cele din urma, cineva trebuie sa fie suficient de intelept si de indraznet pentru a intreba: ”De ce sunt femeile minoritare in consiliile de administratie din Romania?” Cineva trebuie sa se intrebe daca consiliul de administratie ia masurile necesare pentru a ajuta compania sa avanseze si sa existe mai multa diversitate in structura sa de conducere.

Madeline Alexander este partener Deloitte Romania.

Conform studiului Deloitte Women in the Boardroom, 10% din locurile consiliilor de administratie ale marilor companii romanesti listate sunt ocupate de catre femei, in timp ce 15% din locurile consiliilor de supraveghere ale tuturor companiilor romanesti listate sunt ocupate de catre femei.

In ziua de astazi, o buna parte dintre femei, dar si alte minoritati, sunt perfect calificate sa ocupe o pozitie intr-un consiliu de administratie. Insa fara sustinerea unui lider, dispus sa interactioneze cu categoriile de mai sus si care sa fie sincer in privinta recrutarilor, consiliile de administratie vor ramane blocate intr-o zona de confort, abordand acelasi segment de candidati care poate ca nu sunt capabili sa obtina alte pozitii executive – sau chiar mai rau decat atat, consiliile pot cadea in capcana de a-si forma un raspuns reflex, cum ca nu exista destule femei apte pentru o astfel de pozitie sau alti candidati buni din partea minoritatilor.

O schimbare pozitiva este ca, in ultima vreme, atat consiliile de administratie cat si conducerile acestora raspund tot mai frecvent la cercetarile care arata ca diversitatea influenteaza pozitiv performanta unei companii si strategia acesteia. De asemenea, consiliile raspund la presiunea tot mai mare venind din partea partilor interesate, fie ca vorbim de actionari, clienti, angajati, parteneri din lantul de aprovizionare sau membri actuali ai consiliului de administratie. Este de datoria noastra, ca parti interesate in aceste companii, sa mentinem aceasta presiune asupra conducerii companiilor.

Companiile pot fi incurajate sa isi extinda plaja de recrutare a candidatilor pentru a aduce in consiliul de administratie generatia urmatoare de membri. Este important sa gasim acele persoane care inteleg provocarile cu care se confrunta companiile intr-un mediu global extrem de competitiv si care pot oferi o perspectiva si anumite previziuni pentru mediul de business, detinand in acelasi timp un set de aptitudini importante care in momentul de fata lipsesc din consiliile de administratie (cibernetice, digitale, de marketing si de resurse umane). Astfel de candidati pot fi persoane fara o experienta anterioara ca CEO sau ca membru intr-un alt consiliu de administratie.

In lipsa unei experiente de acest tip, candidatii aspiranti pot investi in propria lor pregatire pentru o pozitie intr-un consiliu de administratie. Nimeni nu se poate astepta sa fie observat pur si simplu de catre o firma de recrutare. Candidatii trebuie sa se faca ei insisi remarcati, sa isi creeze o retea de cunostinte si sa isi construiasca vizibilitatea. Desi o experienta practica intr-un consiliu de administratie nu este o conditie obligatorie, este important sa fi avut cel putin experienta prezentei intr-un consiliu. Poate ca acel candidat a avut o pozitie de conducere si si-a prezentat compania in fata consiliului de administratie. Este esential sa iti poti articula experientele si sa stii sa le prezinti in timpul unui interviu in fata unui consiliu. De asemenea, experienta intr-un consiliu de administratie non-profit este si ea importanta si te ajuta sa dobandesti mai multa siguranta de sine. Pana la urma, este vorba despre a-ti crea un drum pana la destinatie in loc de a bifa, pur si simplu, disponibilitatea ta de a fi recrutat pentru o astfel de pozitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri