Zile libere 2018. Romanii vor avea parte de 15 zile libere anul viitor. Trei zile in ianuarie, trei zile in aprilie, trei zile in mai, cate o zi in iunie, august, noiembrie si trei zile in decembrie.

Nici bine nu s-a incheiat anul 2017, ca multi romani vor deja sa stie cate zile libere vor avea in 2018. Anul viitor vor fi 15 zile libere, stabilite pentru sarbatori publice si religioase. 12 dintre ele vor pica in zilele lucratoare, iar trei in weekend. In 2017 au fost 14 zile libere, cu doua zile mai mult decat in 2016.

Zile libere 2018. Cand pica sarbatorile

Primele zile libere din 2018 sunt de Anul Nou (1 ianuarie si 2 ianuarie). Urmeaza Ziua Principatelor Romane (24 ianuarie), iar apoi Pastele (6, 8 aprilie si 9 aprilie). Va fi liber si de Ziua Muncii (1 mai), Rusalii (27 mai, 28 mai). Urmeaza Ziua Copilului (1 iunie), Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Sfantul Andrei (30 noiembrie). Ultimele trei zile libere sunt de Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie) si de Craciun (25 decembrie si 26 decembrie).

Cele 14 zile libere din 2018 sunt:

  • 1 ianuarie (luni) si 2 ianuarie (marti) – Anul Nou
  • 24 ianuarie (marti) – Ziua Unirii Principatelor Romane
  • 6 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
  • 8 aprilie 2018 (duminica) si 9 aprilie (luni) – Pastele
  • 1 mai (marti) – Ziua Muncii
  • 27 mai (duminica) si 28 mai (luni) – Rusalii
  • 1 iunie (vineri) – Ziua Internationala a Copilului
  • 15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (vineri) – Sfantul Andrei
  • 1 decembrie (sambata) – Ziua Nationala a Romaniei
  • 25 decembrie (marti) si 26 decembrie (miercuri) – Craciunul

In aceste zile, angajatorii sunt obligati sa dea liber salariatilor. Totusi, prin intermediul contractului colectiv de munca aplicabil pot fi stabilite si alte zile libere. Indiferent ca este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ in durata concediului de odihna anual.

Unele categorii de salariati trebuie sa lucreze, totusi, chiar si in zilele nelucratoare de sarbatoare legala. Astfel, regula se aplica unitatilor sanitare si celor de alimentatie publica, precum si locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Persoanele care trebuie sa lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca din motive intemeiate nu se pot acorda zile libere, salariatii trebuie sa primeasca un spor de minimum 100% din salariul de baza (corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru).

Sursa foto: Shutterstock.com / Rawpixel.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri