Sindicatele din invatamant trag un semnal de alarma si spun ca, in Romania, predau 4.500 de cadre didactice necalificate.

Anul scolar 2017-2018 a inceput cu stangul. Elevii de clasa a V-a au inceput scoala fara manuale, multe scoli s-au deschis portile fara sa aiba autorizatiile de functionare de la ISU, ministerul a interzis manualele auxiliare. Iar asta nu e tot. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a semnalat faptul ca, in anul scoar 2017-2018, elevii din Romania sunt invatati de 4.500 de cadre didactice necalificate, Romania fiind singura tara din Uniunea Europeana in care exista titulatura de necalificat in sistemul educational.

"Daca in anul 2004, la un numar de 4 milioane de copii, existau 343.000 de posturi in educatie, in anul 2017, ne confruntam atat cu scaderea numarului de copii la 3 milioane, dar si cu scaderea numarului de posturi didactice la aproximativ 295.000. In plus, daca in anul 2005 existau 19.500 de debutanti, in 2017, numarul acestora a ajuns la 16.000. Lipsa personalului didactic calificat in scolile din Romania sporeste un fenomen pe care nu ni-l dorim: cresterea numarului de necalificati care ajung sa predea elevilor. In acest an scolar au fost incadrati 4.500 de angajati necalificati in acest sistem", a transmis Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, intr-un comunicat.

Sindicatele din educatie mai spun ca motivul pentru care tinerii nu vor sa predea in scolile din Romania sunt salariile prea mici.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri