Trecerea contributiilor CAS si CASS in sarcina angajatilor de la 1 ianuarie 2018, idee vehiculata tot mai des de autoritati, ii face pe angajatii romani sa se astepte la o scadere a salariilor nete. Cei mai multi romani cred ca nu vor fi ajutati de companiile pentru care lucreaza sa recupereze diminuarea estimata de 14% a salariului net, se arata intr-un sondaj Undelucram.ro.

Intrebati daca se asteapta ca angajatorii sa modifice salariul brut in asa fel incat salariul net sa nu fie afectat, 76% dintre participantii la sondaj au raspuns negativ. 68% dintre barbati nu se asteapta la marirea salariului brut, in vreme ce 86% dintre femei nu cred ca salariul brut le va creste din 2018.

Mai mult de jumatate dintre angajatorii romani (54%) si-au exprimat opinia ca masurile anuntate de guvern nu vor fi implementate de la inceputul anului viitor.

La ce cresteri salariale se asteapta romanii in 2018?

Incertitudinea legata de legislatia in domeniu se manifesta si in speranta pe care respondentii o au legata de evolutia pozitiva a salariului lor in perioada urmatoare. Facand abstractie de trecerea contributiilor in sarcina lor, 59.3% dintre angajati au spus ca asteapta o crestere minora a salariului, cuprinsa intre 0 si 5%.

In ceea ce priveste cresterea salariilor, 14% dintre angajati asteapta o crestere a salariului cuprinsa intre 16 - 25 de procente, 7,7% considera ca salariul li s-ar putea mari cu 11-15 procente, in timp ce 19% dintre respondentii sondajului se asteapta la o crestere salariala cuprinsa intre 6 si 10 procente.

In privinta cresterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% din acestea sunt de parere ca vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, in timp ce doar 11% din barbati au asteptari la acest nivel.

Undelucram.ro pune la dispozitie respondentilor acestui sondaj, dar si tuturor celor interesati, un widget dinamic prin care isi pot calcula salariul potential de la 1 ianuarie 2018, in baza mai multor scenarii bazate pe propunerile legislative. Widget-ul este disponibil online, pe undelucram.ro.

Vezi si INFOGRAFICUL care iti arata cat vei pierde la salariu din 2018, daca angajatorul nu iti va creste brutul

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri