Cristi Valentin Misaila, primarul orasului Focsani, PSD, vrea sa introduca o taxa de habitat, potrivit unui proiect de hotarare al Consiliului, aflat in dezbatere publica. Valoarea taxei pentru a locui, efectiv, in oras? 6 lei/luna pentru persoanele fizice, si 10 lei/luna pe angajat (!) pentru persoanele juridice. Asa stie primarul sa incurajeze dezvoltarea Focsaniului.

De ce considera primarul Focsaniului ca este necesara o astfel de taxa “de habitat”? El spune ca pentru mentinerea unui mediu inconjurator curat, un sistem de iluminat public functional (!) si a unei retele de strazi circulabile, indiferent de starea vremii sau a anotimpului.

Focsani are aproape 100.000 de locuitori. Acestia ar urma deci sa contribuie la bugetul orasului cu 600.000 de lei/luna, daca aceasta taxa va fi introdusa, fara a pune la socoteaza persoanele juridice.

Potrivit regulamentului de aplicare propus:
- Taxa de habitat se datoareaza anual cu termen de plata in doua rate egale, astfel :
Pana la 31 martie, pentru lunile: ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie;
Pana la 30 septembrie inclusiv , pentru lunile: iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie.

- Contribuabilii, persoane fizice, au si posibilitatea platii esalonate a obligatiei pentru fiecare luna in parte in baza unei solicitari in acest sens la depunerea declaratiei, termenul de plata in acest caz fiind pana la sfarsitul lunii curente

- Neplata taxei la termenele stabilite atrage dupa sine, calculul si plata majorarilor de intarziere
precum si aplicarea masurilor de urmarire si executare silita prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.

- Calculul taxei de habitat pentru contribuabili se face pe baza declaratiei de impunere a acestora termenul de depunere a declaratiei privind taxa de habitat fiind de 31.03.2018;

- Pentru contribuabilii care devin platitori de taxa de habitat pina la 30 septembrie taxa va fi datorata (scadenta) la urmatorul termen scadent, iar pentru contribuabilii care devin platitori de taxa de habitat dupa data de 30 septembrie taxa va fi datorata (scadenta) dupa trecerea unui termen de 30 de zile de la data de intai a lunii urmatoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri