Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavoda presupune costuri la jumatate fata de realizarea unei unitati noi si permite utilizarea reactorului inca 25-30 de ani in aceleasi conditii de siguranta nucleara, a declarat directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Cosmin Ghita.

"De ce este atat de importanta retehnologizarea Unitatii 1 pentru SNN si pentru Romania? Pentru ca la mai putin de jumatate din costul de constructie a unei noi unitati nucleare, putem opera in aceleasi conditii de siguranta nucleara Unitatea 1 pentru inca 25-30 de ani. Asta inseamna securitate energetica, locuri de munca si independenta de importuri", a spus Ghita, scrie Agerpres.

Spre comparatie, proiectul unitatilor 3 si 4 (doua unitati de acelasi fel ca si unitatea 1) este estimat la 6,5 milioane de euro, prin urmare retehnologizarea reactorului 1 ar insemna in jur de 1,5 miliarde de euro. Ghita a adaugat ca proiectul se afla in faza I, in care urmeaza a se desfasura in primul rand activitatile de organizare a proiectului, procesul de finalizare a documentatiilor-suport necesare pentru pregatirea studiului de fezabilitate, inclusiv elaborarea si supunerea spre aprobare a acestuia de catre actionari, in anul 2021.

In ceea ce priveste proiectul reactoarelor 3 si 4, pentru care statul roman se afla in negocieri cu compania chineza CGN, oficialul Nuclearelectrica a aratat ca noile unitati sunt necesare pentru a raspunde unor noi nevoi de consum, avand in vedere iarna si vara acestui an, cand consumul a ajuns la cote-record.

"Pentru Nuclearelectrica, ca parte in proiect, Unitatile 3 si 4 inseamna castig evident din valorificarea activelor, operare si mentenanta si asigurare de fascicule de combustibil. Pentru statul roman, inca doua unitati nucleare vor asigura efectiv o mare parte din productie dupa anul 2025, intr-un mix energetic reorientat pe indeplinirea tintelor de decarbonizare. Este clar, avand in vedere situatiile din iarna si vara anului 2017, ca Unitatile 3 si 4 nu vor suplimenta capacitati, asa cum s-a spus repetat despre acest proiect, ci vor raspunde efectiv unor nevoi de consum", a aratat Ghita.

Intrebat daca recomanda aplicarea unui mecanism de tipul contractelor pentru diferenta la reactoarele 3 si 4, el a raspuns: "In mod categoric, da. Da, pentru ca orice investitie majora in energie are nevoie in prezent de un astfel de mecanism, varianta care nu este, in mod categoric, o alegere a dezvoltatorilor, implicit a producatorilor de energie, ci este un efect considerabil al esecului de piata. Si avem deja precedentul Marii Britanii.

Romania trebuie sa identifice mecanisme de finantare care sa permita realizarea acestor investitii majore, intrucat modalitatea traditionala de finantare, adica sprijinul integral oferit de stat, nu este o solutie in conditiile actuale de piata. Devine firesc pentru companiile care doresc dezvoltarea investitiilor in domeniul energetic sa identifice astfel de mecanisme suport, in care statul joaca firesc un rol subsidiar de sustinere".

Potrivit acestuia, mecanismul contractelor pentru diferenta, prin care statul asigura diferenta dintre un pret stabilit si pretul pietei, este un mecanism financiar care se raporteaza la preturile de piata, care nu supracompenseaza, nu garanteaza profit discretionar si include riscuri aferente oricarui mecanism bazat pe date de piata. Ghita a adaugat ca, in cazul in care negocierile cu chinezii esueaza, statul roman va relua procedura de selectare de investitori si nu crede ca Romania va renunta la a dezvolta ceea ce deja poate sa faca foarte bine, respectiv operarea de centrale nucleare.

"Daca ne uitam la prognozele UE pentru anumite state, pentru tinta 2050, raportat la estimarea cresterii productiei de nuclear, vom observa asa: Bulgaria 36% nuclear in 2050, Polonia 28%, Cehia 54%, Ungaria 58%, Slovacia 59%, Lituania 53%, Slovenia 43%, Romania 27%, cu reactoarele 3 si 4 in functiune", a continuat seful Nuclearelectrica. De asemenea, el a mai spus ca ar trebui modificata Legea salarizarii, in scopul mentinerii in tara a expertilor din sectorul nuclear, avand in vedere conditionarea nivelului salarial de cresterea productivitatii.

"Trebuie sa avem masuri de retinere a expertilor, avand in vedere trendul international de constructie de noi unitati nucleare si migrarea specialistilor din motive strict financiare. Sigur, din punct de vedere economic, exista diferente intre state precum Emiratele Arabe Unite, China etc si Romania, dar este obligatoriu sa reactionam si sa actionam in timp pentru pastrarea expertilor. Acestia se formeaza greu si se retin la fel de greu", mai spune Ghita.

In alta ordine de idei, in legatura cu sursa de aprovizionare cu uraniu, el a precizat ca Nuclearelectrica va realiza un studiu pentru identificarea celei mai eficiente metode de aprovizionare cu materie prima in asa fel incat fie asigurate necesitatile companiei, dar si sa fie mentinut ciclul integrat in Romania.

"Este un mare avantaj pe care dorim sa-l mentinem. Evident ca masurile rezultate din analiza vor fi supuse votului actionarilor. SNN este o companie listata si va actiona cu respectarea totala a drepturilor actionarilor sai. Pana la definitivarea acestui studiu, SNN isi va asigura materia prima necesara cu respectarea legislatiei incidente", a mai aratat Ghita.

Sursa foto: Centrala nucleara/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri