Regia Nationala a Padurilor - Romsilva - se afla in diverse faze procedurale in justitie pentru recuperarea a circa 400.000 de hectare de padure, cele mai mari suprafete fiind situate in judetele Buzau, Vrancea, Bacau si Maramures, a anuntat directorul general al regiei, Ciprian Pahontu.

"La ora actuala avem inca 400.000 de hectare de padure in litigiu, in diverse faze procedurale in justitie, dar noi consideram ca va ramane in proprietatea publica a statului cea mai mare parte a acestei suprafete. Evident ca vom aplica ceea ce va spune justitia. In ultimii 25 de ani, proprietatea publica a statului a scazut la mai putin de jumatate, in urma celor trei legi ale retrocedarii", a spus seful Romsilva, scrie Agerpres.

"Statul mai are acum 3,145 milioane hectare cu paduri, ceea ce inseamna 48% din fondul forestier national. Cred, insa, ca in perioada urmatoare nu vor mai fi mari miscari de suprafete", a precizat seful Romsilva, la debutul campaniei de impaduriri. Dupa mai bine de 16 ani, Romsilva a castigat definitiv in justitie, la inceputul lui 2017, procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, recuperand in proprietatea statului aproape 167.000 de hectare de paduri, aflate in judetul Suceava.

In ceea ce priveste taierile ilegale din padurile proprietate publica a statului, Pahontu afirma ca acestea s-au cifrat la 28.000 metri cubi in primele noua luni ale anului, ceea ce inseamna o scadere cu peste 20% fata de aceeasi perioada din 2016, an in care a fost inregistrata, de asemenea, o diminuare fata de anul 2015.

Potrivit directorului general al regiei, Romsilva a obtinut la 9 luni un profit brut de aproape 315 milioane de lei, in crestere semnificativa fata de indicatorul programat (100 de milioane de lei), iar pana la sfarsitul anului "va creste cu siguranta", deoarece trimestrul IV este unul care asigura foarte multe surse de venituri pentru regie.

In primele trei trimestre, veniturile regiei au crescut cu 17,8% fata de bugetul programat, pana la 1,672 miliarde de lei, dar si fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acestea au totalizat 1,427 miliarde de lei. Romsilva administreaza la ora actuala 3,14 milioane de hectare paduri de stat, aproximativ 48% din totalul fondului forestier national.

Sursa foto: Dobos Bella Noemi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri