Nu mai putin de 16.000 de medici dentisti si generalisti au parasit Romania in ultimii 15 ani, potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean. In acest context, Asociatia Dental Office Managers (ADOM) sustine reintoarcerea si reintegrarea medicilor pe piata muncii din Romania si ofera, in 2018, 3 burse integrale in valoare totala de 20.000 de euro medicilor stomatologi care vor sa se intoarca in tara.

„Am observat ca, din pacate, multi dintre medicii care pleaca din tara nu cunosc intru totul conditiile din strainatate, nu stiu ca exista tari in care sunt limitati la cateva manopere, trebuie sa se supuna unor reglementari dezavantajoase sau unor taxe foarte mari. De asemenea, ei nu cunosc nici potentialul pietei din Romania si nici ritmul rapid de dezvoltare al clinicilor din ultimii ani. De aceea, ne vom concentra atentia, in continuare, pe actiuni care fac din Romania o piata atractiva pentru medicii dentisti. In 2018, oferim 3 burse integrale in valoare totala de 20.000 de euro pentru medicii dentisti care vor sa se intoarca in tara. Mai exact, acestia vor beneficia de cursuri de specializare in cadrul Scolii Dental Office Managers, stagii de lucru in clinici de top din Romania, dar si sprijin in procesul de reintegrare”, a precizat dr. Oana Taban, presedintele Asociatiei Dental Office Managers si fondatoarea retelei de clinice dentare Dent Estet.

Initiativa este parte din campania „Ramai medic in Romania”, al carei scop este acela de a face cunoscut faptul ca exista optiuni profesionale si in Romania, ca interesul pentru servicii medicale premium creste permanent in tara noastra, iar un numar considerabil de clinici private se dezvolta pentru a le oferi medicilor un mediu de lucru similar clinicilor din strainatate.

De la lansarea acestei campanii, ADOM a contribuit la dezvoltarea a peste 300 de manageri dedicati clinicilor stomatologice, dar si a 170 de cabinete si clinici de medicina dentara din tara noastra. De asemenea, in ultimii 3 ani a oferit programe de pregatire pentru peste 20 de studenti in ani terminali.

Printre cele mai invocate motive pentru care medicii romani hotarasc sa plece din tara se numara cele financiare. Foarte putin cunoscute sunt, insa, reglementarile legale specifice sistemelor din tarile respective sau aspectele care tin de fiscalitate si taxe.

„Medicii stomatologi au statut de liber profesionist, precum in Romania, si platesc aceleasi taxe ca alte categorii de liber profesionisti. Numai ca in UK taxele sunt calculate in functie de venit. Cu cat castigi mai mult, cu atat procentul de taxe creste, ajungand uneori pana la 50%”, a spus dr. Mihaela F., medic dentist in UK.

Medicii tineri se hotarasc sa emigreze chiar din timpul facultatii

In ultimii 10 ani, de la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, 16.000 de medici au ales sa paraseasca tara si sa munceasca in sistemele medicale din strainatate. In tot acest timp, deficitul de medici se adanceste in tara noastra, spre deosebire de alte state: statisticile arata ca in Germania, Norvegia sau Danemarca, numarul medicilor stomatologi raportat la 100.000 de locuitori este mai mare decat in Romania.

O alta problema ingrijioratoare a exodului din sanatate se refera la migratia medicilor tineri. Mai mult, unii dintre medicii tineri iau aceasta decizie chiar din timpul facultatii. Cele mai frecvente destinatii alese de medici sunt cele din Vestul Europei, tari precum Austria, Germania, Franta, Marea Britanie si tarile scandinave.

ADOM a introdus in Romania conceptul Dental Office Manager, nascut in SUA, in urma cu peste 15 ani, intrucat intelege cat de important este ca medicul dentist sa isi concentreze atentia asupra actului profesional si relatiei cu pacientii, avand siguranta ca se poate baza pe o persoana calificata sa coordoneze si sa dezvolte clinica la standarde internationale.

Sursa foto: Shutterstock /Solis Images

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri