Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anuntat miercuri ca sesizeaza Parchetul General cu privire la modul in care ministrul Sanatatii si celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei, care a dus la decesul unei persoane. In acest sens, premierul Mihai Tudose a declarat ca nu intentioneaza sa il demita pe ministrul Sanatatii, el precizand ca a cerut masuri in privinta crizei de imunoglobulina si a primit asigurari ca problemele se vor rezolva, potrivit Agerpres.

"Plangerea se refera la conduita pasiva a ministrului Sanatatii, Florian Bodog, si a subalternilor sai care, de mai bine de 6 luni, nu au luat masuri pentru a pune la dispozitia bolnavilor care sufera de imunodeficiente primare si de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulina. In lipsa acestui medicament vital, viata a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, in fiecare clipa, in pericol. In vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente in Romania au anuntat ca se retrag de pe piata. Desi i-a fost semnalata situatia inclusiv de catre FACIAS si a fost avertizat ca administrarea acestui medicament nu sufera amanare, in mod iresponsabil fata de viata bolnavilor, Ministerul Sanatatii condus de Florian Bodog nu a luat nicio masura", se arata intr-un comunicat al FACIAS.

Totodata, astazi a avut loc la Guvern o intalnire a primului ministru, Mihai Tudose, si a ministrului Sanatatii, Florian Bodog, cu producatorii si distribuitorii de imunoglobulina. In cadrul acestei intalniri, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, la fel ca in celelalte state europene, in contextul deficitului de imunoglobulina, sustine un comunicat de presa din partea Ministerului Sanatatii.

Cu privire la suplimentarea imediata a stocurilor de imunoglobulina, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, impreuna cu presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat ca au luat legatura cu autoritatea competenta din Germania pentru a grabi procedura de livrare pentru o prima cantitate de imnuglobulina, saptamana viitoare.

De asemenea, Ministerul Sanatatii sustine ca a fost infiintata o linie telefonica speciala la care medicii din toata tara pot anunta aparitia cazurilor grave care necesita tratament cu imunoglobulina, pentru ca medicamentele necesare sa fie directionate catre unitatea sanitara care are in ingrijire pacientul.

In vederea solutionarii crizei de imunoglobulina pe termen mediu si lung, Florian Bodog a precizat ca exista un proiect de reorganizare a Institutului National de Hematologie Transfuzionala pentru a crea cadrul legal care sa imbunatateasca accesul Romaniei la produsele din sange si plasma.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri