Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) ii solicita premierului Mihai Tudose si ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, demiterea conducerii Agentiei Nationale Antidrog.

"In ultimii 10 ani, Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie si Agentia Nationala Antidrog au emis mai multe rapoarte privind prevalenta la consumul de droguri, alcool si tutun din Romania. Toate rapoartele au avut, din pacate, cresteri semnificative ale consumului de droguri", se arata intr-un comunicat al CIADO, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, in 2008, pe segmentul de varsta 16 - 54 de ani, prevalenta era de 1,7%, in 2012, pe acelasi segment de varsta, prevalenta ajunsese la 4,7%, iar in 2016 prevalenta a crescut la 6,1%. Consumul in randul elevilor cu varsta de 16 ani, conform acelorasi rapoarte, a crescut de la 1% in 2008, la 5% in 2012 si 10% in 2016.

"Ultimul raport publicat de ANA in anul 2017 arata o noua crestere a numarului consumatorilor de droguri, respectiv 200.000 de persoane in ultimii trei ani, numar ce se alatura celorlalti 600.000 existenti, conform declaratiilor procurorului sef al DIICOT Daniel Horodniceanu", se arata in comunicat.

Conform CIADO, toate aceste cresteri au fost posibile intrucat strategiile nationale antidrog 2005 - 2012, respectiv 2013 - 2018 au fost considerate de autoritatile responsabile ca fiind desuete sau optionale. "Programele de interes national, adoptate prin Hotarari de Guvern, ce asigurau resursa financiara aplicarii Strategiei Nationale Antidrog de catre ONG-uri, nu si-au produs efectele in toata perioada 2010 - 2017, Agentia refuzand alocarea resurselor financiare catre ONG-uri", sustine sursa citata.

In comunicat se mentioneaza ca planul de actiune 2017 - 2020 aferent Strategiei Nationale Antidrog 2013 - 2020 trebuia adoptat, cel tarziu, in luna octombrie 2016, ca actiunile si programele prevazute sa fie aplicate incepand cu 1 ianuarie 2017. In acest context, CIADO solicita demiterea urgenta a directorului ANA si a intregii conduceri, precum si reorganizarea ANA in subordinea premierului, dar si ridicarea la statut de agentie a ANA, deoarece aceasta este, in prezent, "o simpla Directie in Ministerul Afacerilor Interne, si nu o agentie", se mai arata in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri