Modul in care este iluminat un birou are o influenta esentiala asupra muncii angajatilor. Putini stiu ca amplasarea sau reglarea gresita a luminii la locul de munca afecteaza serios activitatea echipei si inclusiv rezultatele obtinute. In acest fel, angajatorul poate chiar compromite, fara sa-si dea seama, eficienta celor care lucreaza pentru el.

Un birou spatios si un scaun confortabil sunt cerinte de baza pentru ca un angajat sa aiba conditii cat mai bune de munca. Conteaza insa foarte mult si modul in care este iluminat spatiul de lucru. Lumina are un rol esential pentru performanta la munca, dar si pentru sanatate, mai ales ca ne petrecem tot mai mult timp la birou, unde stam zilnic cel putin 8 ore.

Fiind un aspect la care prea putini angajatori se gandesc, deciziile neinspirate privind iluminarea birourilor pot avea consecinte nebanuite asupra afacerii lor. O lumina proasta inseamna angajati care vor da rezultate slabe. Este lesne de inteles de ce se intampla asta, deoarece studiile de specialitate au demonstrat in repetate randuri efectul negativ pe care il are lumina nepotrivita asupra oamenilor.

Lumina slaba ii imbolnaveste pe angajati

Dupa cum scrie si publicatia Livin Spaces, o lumina prea slaba la birou va provoca angajatilor dureri de cap si tulburari de vedere. In timp, apar si alte probleme: dureri de spate, de umeri si de ceafa, pentru ca angajatii ajung sa stea in pozitii nefiresti la birou, in speranta ca astfel vor reusi sa vada mai bine.

In plus, lumina slaba poate duce si la depresie. Dupa cum au demonstrat cercetatorii si in acest studiu realizat de Centrul National pentru Biotehnologia Informatiei, tulburarile de dispozitie sunt puternic influentate de lumina ambientala. Astfel, starea de spirit a angajatilor care sunt mai stresati, mai anxiosi sau au o predispozitie spre depresie se va agrava. Din aceasta cauza va avea de suferit performanta lor, dar si a echipei, pentru ca atmosfera tensionata si problemele de concentrare se vor rasfrange si asupra colegilor. In egala masura, expunerea indelungata la o lumina potrivita are un efect terapeutic deosebit, care nu poate fi neglijat.
Nici lumina prea intensa nu este buna, pentru ca va distrage atentia angajatilor. In cazul becurilor fluorescente, frecvent amplasate la birouri, cel mai enervant lucru este palpairea lor constanta, o defectiune foarte des intalnita. Dincolo de stresul zilnic, care la randul sau afecteaza eficienta muncii, tuburile de tipul neoanelor pot provoca inclusiv migrene angajatilor.

Care este cel mai bun tip de becuri pentru iluminarea birourilor

Daca nu este posibil ca biroul sa primeasca foarte multa lumina naturala, este indicat ca iluminarea sa fie asigurata cu LED-uri. Aceasta este cea mai moderna tehnologie de iluminat, iar inventatorii diodelor electroluminiscente (tehnologiei LED), cercetatorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura au primit chiar premiul Nobel pentru Fizica in anul 2014.

LED-urile consuma cu pana la 80% mai putina electricitate comparativ cu becurile obisnuite, incandescente. Dincolo de economia pe care o va face astfel angajatorul, aceste becuri sunt considerate ideale pentru iluminarea locului de munca, scrie publicatia The Telegraph. Ele emit o lumina alba, care ajuta oamenii sa se concentreze mai bine la activitatea pe care o au de indeplinit. De aceea, pot inlocui la birou becurile traditionale sau neoanele.

In cazul spatiilor mari de lucru, deschise, cea mai eficienta solutie este montarea unor tuburi cu LED, cum sunt de exemplu cele de la Philips Lighting, care au o durata de viata de pana la 40.000 de ore. In plus, ele pot fi montate pe vechile instalatii electrice, astfel incat pot inlocui rapid si sigur orice alt sistem de iluminat. LED-urile asigura o iluminare uniforma si nu au dezavantajele clasicelor tuburi fluorescente: nu se strica asa de repede, nu palpaie, nu dau o lumina obositoare pentru ochi.

LED-urile pot fi folosite si pentru a crea efecte vizuale decorative, in birourile sau zonele de lucru in care se doreste stimularea creativitatii. Pot fi montate becuri colorate, cu diferite marimi si forme, putand personaliza astfel orice spatiu.

Exista tipuri de LED care pot fi montate si in exteriorul cladirii, pentru ca rezista foarte bine la ploaie si la ninsoare. In plus, aceste becuri pot fi folosite si la sisteme de iluminat inteligent, putand fi controlate automat, de la distanta, printr-o aplicatie de smartphone. Pe langa toate aceste avantaje, becurile LED sunt si ecologice. Nu contin mercur, nu emit caldura cand functioneaza si nici nu consuma multa electricitate.

Prin urmare, amenajarea si iluminarea corecta a locului de munca au o importanta mai mare decat ne imaginam. Asigurarea unei lumini bune, echilibrate, odihnitoare la birou nu este un moft, ci o necesitate pentru fiecare angajat. Doar in acest fel oamenii se vor simti in largul lor, se vor putea concentra si vor reusi sa obtina cele mai bune rezultate.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri