Colegiul Pacientilor din Romania atentioneaza ca modificarile aduse Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii limiteaza accesul la servicii medicale de calitate, potrivit unui comunicat de presa.

Colegiul Pacientilor atrage atentia asupra faptului ca modificarile aduse Legii nr. 95/2006, publicate in Monitorul Oficial in data de 07.12.2017, submineaza economia Romaniei si au consecinte grave ce afecteaza peste 1 milion de pacienti.

„Principalul vatamat va fi pacientul roman, caruia i se va impune sa nu utilizeze abonamentul pentru serviciile medicale acoperite de pachetul de baza”, afirma Cristian Sas, presedintele Colegiului Pacientilor.

Potrivit art. 1 pct. 26 din OUG nr. 88/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 95/2006, accesarea serviciilor medicale private este reglementata dupa cum urmeaza: aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale in numar definit cu o valoare certa, obligandu-se astfel ca in schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua in afara serviciilor incluse in pachetul de servicii medicale de baza.

In contextul in care speranta de viata in Romania este cu 5 ani mai mica decat in restul Uniunii Europene, sistemul de ambulatoriu fiind una dintre cauze, singura alternativa reala a pacientului este abonamentul privat de sanatate. Asadar, Colegiul Pacientilor considera inacceptabil faptul ca statul obliga pacientul sa utilizeze serviciile din pachetul de baza in detrimentul serviciilor medicale de preventie sub forma de abonament privat.

„Prin modificarile aduse, statul creeaza incertitudine in jurul unor servicii medicale net superioare din punct de vedere calitativ, utilizate de milioane de pacienti, care aduc si economii uriase la bugetul CAS. Toate acestea in timp ce alte milioane de oameni nu au acces la servicii de sanatate din cauza insuficientei de plan. Este evident ca sistemul de sanatate de stat nu are in acest moment capacitatea, din punct de vedere tehnic si al resursei umane, de a acoperi in totalitate serviciile de sanatate de baza”, adauga Cristian Sas.

Colegiul Pacientilor precizeaza ca, "beneficiile aduse de abonamentul medical privat sunt multiple si reprezinta o sansa reala atat pentru pacient, cat si pentru dezvoltarea sistemului de sanatate din Romania. Este, in primul rand, un avantaj pentru angajatii din companii care, de cele mai multe ori, primesc abonamentul privat de sanatate ca pe un beneficiu la angajare. Pe termen lung, oferirea acestui serviciu va conduce la o calitate mai buna a vietii si cresterea nivelului de sanatate a populatiei. De asemenea, abonamentul privat ajuta la decongestionarea spitalelor publice prin extinderea accesului la servicii medicale de calitate, incluse neconditionat in abonament. Mai mult, determina cresterea investitiilor in sanatate si, implicit, modernizarea sistemului de sanatate din Romania. O parte semnificativa a acestor investitii provine din abonamentele medicale private. Nu in ultimul rand, din abonamentele private provin si invetitiile in retentia cadrelor medicale in Romania, prin oferirea unor standarde similare cu cele din Europa de Vest".

„Nu intelegem de ce Statul vrea sa renunte la aceasta optiune si deregleaza un sistem performant, dezvoltat ca urmare a cererii de pe piata, in conditiile in care sistemul de stat este subfinantat in mod cronic. Accesul la pachetul de baza este un drept, nu o obligatie”, precizeaza Cristian Sas.

Ca urmare a acestor modificari legislative, Colegiului Pacientilor propune ajustarea lor prin:

  • modificarea textului propus prin Proiect pentru art. 347 litera h) din Legea 95/2006, privind serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, astfel incat motivele de respingere a modificarii sa nu fie aplicabile: servicii medicale furnizate sub forma de abonament - servicii medicale preplatite, acordate de furnizori care indeplinesc cerintele de infiintare, autorizare si functionarea, asa cum sunt mentionate in contractul de abonament, prin care furnizorul se obliga ca in schimbul unei sume primite periodic sa acorde abonatilor servicii medicale, fara ca acestea sa fie decontate in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
  • propunere de lege aferenta pentru modificarea si completarea formei actuale a art. 347 litera h) din Legea 95/2006, prin adaugare la textul existent a unei noi litere (i) care sa defineasca „abonamentul”, dupa cum urmeaza:
    „(h) servicii medicale furnizate sub forma de abonament - servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor in baza Abonamentului de servicii medicale si nu prin intermediul asiguratorilor si fara decontarea serviciilor in sistemul de asigurari sociale de sanatate.(i) Abonamentul de servicii medicale este o conventie prin care un furnizor de servicii medicale acorda unei persoane dreptul de beneficia de servicii medicale, gratuite sau cu reducere, in limita prevazuta in abonament.”

Colegiul Pacientilor subliniaza faptul ca libertatea contractuala este un principiu de baza intr-o democratie: orice persoana are dreptul sa isi aleaga partenerii contractuali si sa negocieze continutul viitorului contract, iar modificarile legislative aduse in discutie prejudiciaza acest principiu.

Sursa foto: Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri