Sintagma “saracii Europei” se pare ca ne urmareste pe noi, romanii, ca un vis urat. Din pacate, insa, nu este doar un vis! Statisticile arata nu numai ca nu reusim sa depasim aceasta conditie, ci ca ne afundam tot mai mult in saracie. Printre cele mai ingrijoratoare date sunt cele care arata cresterea decalajului de venituri dintre saraci si bogati, dar si indepartarea de colegul de “pluton”, Bulgaria, in defavoarea noastra. Un nou semnal de alarma...il aude cineva?

Relevante in acest sens sunt cifrele care arata ca in momentul aderarii la UE, in 2007, cei mai saraci 10% dintre romani si cei mai saraci 10% dintre bulgari aveau venituri comparabile (in medie, pe an, 556 de euro in Romania si 548 de euro in Bulgaria), potrivit portalului Monitorul Social.

Dupa aproape 10 ani de la integrare, veniturile celor mai saraci bulgari aproape s-au triplat, in timp ce romanii cei mai saraci au venituri cu doar 28% mai mari.

Astfel, in 2015, cei mai saraci 10% dintre romani traiau cu mai putin de 714 euro pe an, adica 60 de euro pe luna – de 10 ori mai putin decat media UE 28. In acelasi timp, in Bulgaria suma a ajuns la 1.339 de euro, iar media UE la 8.025 de euro anual.

Saracii...tot mai saraci

Totodata, pentru a vedea cum a evoluat decalajul dintre saraci si bogati este suficient sa analizam cum este distribuit venitul national. In 2007, procentul care revenea celor mai saraci 10% dintre romani era de 1,9%, in timp ce 1% cei mai bogati beneficiau de 6%. La vecinii bulgari, situatia era chiar mai grava: doar 1,8% din venitul national le revenea celor mai saraci, si 6,2% celor mai bogati.

Cum a evoluat situatia in anii care au urmat? In Romania, s-a inrautatit, iar in Bulgaria s-a imbunatatit. In 2015, procentul din venitul national care revenea celor mai saraci 10% dintre romani s-a redus la 1,5%, iar cel care le revenea celor mai bogati 1% a urcat la 8,3%. In Bulgaria, saracii au ajuns la 2,2% din venitul national, in crestere, iar ponderea bogatilor a urcat cu doar 0,2 puncte procentuale, la 6,4%.

“Ponderea veniturilor celor mai saraci 10% din romani in totalul venitului national este cea mai mica din UE28 (unde media este de 2,8%)”, se precizeaza in document.

In Romania, munca nu garanteaza bunastarea

Situatia nu este cu mult mai buna nici pentru romanii care muncesc. Tara noastra detine, de la intrarea in UE pana in prezent, locul I in Uniune ca pondere a celor care muncesc si sunt in risc de saracie in totalul populatiei angajate (18,8% in 2015 fata de 9,5% media UE si sub 8% in Bulgaria).

“Ideea conform careia munca iti asigura bunastarea (si implicit oamenii saraci sunt exclusiv cei care nu vor sa munceasca) este mai putin adevarata in Romania decat oriunde in Europa. Toate acestea se intampla desi, in ultimii ani, productivitatea angajatilor din Romania a crescut in mod considerabil (cu 35,7% fata de anul integrarii, in timp ce media UE a avansat cu putin putin pste 5%). Romania ocupa locul II in UE la viteza de crestere a productivitatii dupa Irlanda”, se mentioneaza in documentul citat.

In cazul celor care muncesc pe cont propriu sau fac munci casnice neremunerate situatia este dramatica - 58% dintre romanii intre 16 si 64 de ani aflati in aceasta situatie traiau la limita saraciei in 2017.

Prin comparatie, in Bugaria procentul este de doar 14,7%, iar media UE este de 23,2%, la mai putin de jumatate fata de Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri