Claudia viseaza la o Romanie cu oameni tineri, in care romanii din strainatate sa se intoarca acasa si sa implementeze experienta dobandita. Viseaza la o tara nepoluata, unde sa faca drumetii prin muntii impaduriti, cu ape limpezi si curate. Claudia Mitrofan a plecat din tara acum 10 ani, studiaza si munceste in cercetarea medicala la scoli de renume mondial si, desi si-ar dori sa revina acasa, are nevoie sa profeseze intr-un mediu in care sa i se recunoasca valoarea la maxim. Claudia este unul dintre acei copii-minune ai Romaniei care ar putea creiona un viitor frumos, diferit, mai bun al tarii noastre, daca am invata cum sa ii primim si sa le oferim tot ce au nevoie.

Visez la o Romanie cu oameni tineri si in care romanii de peste mari si tari sa se fi intors acasa, fie ca sunt muncitori, ingineri sau medici, care sa implementeze in tara experienta dobandita in strainatate. Strainii reintorsi sa aduca un nou model de cetatean civilizat, punctual si de cuvant. Doresc o tara in care sa fac drumetii prin munti impaduriti, cu ape limpezi si curate, o tara in care fiecare om va fi un ecologist, o tara nepoluata si cu o agricultura puternica. Daca peste 10 ani, tinerii nu vor mai dori sa plece la studii sau la munca in strainatate inseamna ca am reusit sa dezvoltam o Romanie puternica”, spune Claudia Mitrofan, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Claudia a plecat din tara in urma cu 10 ani, imediat dupa terminarea liceului. A ales Regatul Unit datorita sistemului de invatamant cu traditiie de secole si a fost impresioata de calitatea invatamantului superior, care raspunde celor mai inalte aspiratii, de reputatia internationala si de oportunitatile oferite.

„Cand mi s-a oferit oportunitatea sa plec la studii in strainatate nu m-am gandit neaparat la idea de a ma stabili acolo dupa finalizarea studiilor, visul meu a fost de a ma perfectiona in domeniul medical si de a invata de la cei mai buni”, povesteste Claudia.

In 2008, a fost admisa la Universitatea East Anglia, unde a studiat biochimie medicinala si genetica. Imediat dupa, a lucrat timp de un an de zile in cadrul unui grup de cercetare dintr-o companie farmaceutica cu renume mondial care avea ca tema dezvoltarea de anticorpi terapeutici pentru cancer si boli autoimune. Dupa absolvirea facultatii, a urmat un master la Universitatea Cambridge, in care a dezvoltat metode de a conecta proteine in vederea obtinerii unor complexe de proteine care ajuta la detectarea stadiilor incipiente de cancer. A urmat un doctorat in domeniul medicinei cardio-vasculare care s-a axat pe studiul aterosclerozei. A obtinut apoi un loc la facultatea de medicina, pe care acum o urmeaza.

De curand, a fost premiata de Liga Studentilor Romani din Strainatate, la categoria Studentul Anului din Europa, nivel universitar.

Claudia este, cu siguranta, unul dintre tinerii de elita ai Romaniei, care ne face cinste peste hotare si sa ne face, pe unii dintre noi, sa fim mandri. Acea elita pe care, insa, nu suntem capabili sa o pastram sau o detereminam sa se intoarca. Am intrebat-o ce crede ca trebuie sa se intample ca sa reusim sa ne pastram elitele aici si mi-a raspuns simplu: un alt model de tara.

„Societatile civilizate au institutii puternice si respectate. Acum 2 ani la o festivitate de premiere la care am participat, am avut onoarea de a ma intalni cu dl. acad. Ionel-Valentin Vlad, fost Presedinte al Academiei Romane. Atunci, noi tinerii care am fost premiati, i-am pus aceeasi intrebare: ce sa facem sa avem o tara “ca afara”? In acest context am aflat, pentru prima data, ca in urma cu ceva timp s-a lansat idea proiectului de tara si s-a lucrat la acest proiect cativa ani buni, materializandu-se intr-o lucrare intitulata „Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani”. Aceasta lucrare, elaborata in mai multe volume, a fost coordonata de acad. Ionel-Valentin Vlad. O lucrare scrisa cu responsabilitate de minti luminate ale natiunii noastre. Nu va puteti inchipui cat de ancorat in problemele actuale ale Romaniei era acad. Ionel-Valentin Vlad. Pacat ca in timpul vietii nu a fost mai mult “exploatat”. De atunci sunt adepta acestui proiect, il promovez de cate ori am ocazia. Pacat ca mass-media nu popularizeaza aceasta opera. Lucrarea ofera anumite directii de urmat si solutii pentru viitorul acestei tari, trebuie doar sa avem dorinta de schimbare si vointa de actiune”, a declarat Claudia Mitrofan.

Tanara isi doreste sa combine o cariera in medicina clinica si cercetarea medicala, in care vrea sa dezolte solutii terapeutice care sa stopeze progresia bolilor dar si sa se dedice unor teme noi si provocatoare, cum ar fi dezvoltarea de anticorpi pentru uz terapeutic – ce ar putea sa revolutioneze medicina. Toate acestea combinate, bineinteles, cu medicina clinica, de la patul bolnavului. De asemenea, ea viseaza sa fie si o promotoare a valorilor romanesti in lumea stiintifica internationala.

Poate putin ciudat pentru un om de stiinta, Claudia tine sa mentioneze, fara ca eu sa intreb, ca este o persoana credincioasa, merge la biserica si este convinsa ca fara un ajutor divin nu ar fi reusit sa ajunga aici si nu ar putea sa mearga mai departe.

Birocratia in echivalarea studiilor si ocuparea posturilor de medici, principalele provocari

Claudia isi doreste sa isi desfasoare activitatea in Romania, dar, in aceeasi masura, vrea sa profeseze intr-un loc in care sa fie „exploatata” la maxima.

„Dispun de un bagaj de cunostinte care pot fi puse in practica daca sunt si conditii minimale din punct de vedere al resurselor, bazei materiale, disponibilitatilor, etc. La ora actuala, din informatiile de care dispun, cercetarea romaneasca este subfinantata, nefiind o prioritate a guvernului, fara sa se inteleaga ca cercetarea reprezinta un motor de dezvoltare economica. Gandul de a ma intoarce in Romania l-am avut la absolvirea fiecarei etape din parcursul meu profesional. In acest sens dupa fiecare etapa am incercat sa-mi echivalez studiile in Romania. Astfel, desi sunt absolventa unor institutii de invatamant de top din lume, am avut mari dificultati si am facut multe drumuri la Bucuresti, pentru echivalarea diplomelor. O birocratie fantastica. Problema echivalarii diplomelor este un impediment in revenirea tinerilor in tara. Si pentru ocuparea unui post de medic in spitalele din Romania, procedura, in cel mai bun caz, poate dura luni de zile, pe cand in Europa de Vest, dau un interviu si daca corespund sunt angajata de a doua zi”.

Tanara crede ca statu roman ar trebui sa depuna eforturi pentru atragerea tinerilor inapoi in Romania, ei fiind o forta de munca pregatita, specializata, care ar face diferenta. Este un lucru foarte bun ca tinerii pleaca din tara la studii, spune Claudia, dar ar fi extrem de important ca ei sa se intoarca.

Elevii si studentii cu rezultate bune doresc o cariera, o slujba buna si un salariu motivant. Educatia in Europa iti ofera mai multe avantaje si oportunitati.

Paleta de meserii este mult mai diversificata ca cea din Romania si absolventul are mai multe oportunitati de angajare. In timpul anilor de studiu, accentul se pune pe practica astfel incat studentul capata experienta inca de pe bancile facultatii. In timpul facultatii se organizeaza intalniri intre studenti si angajatori pentru discutii in vederea ocuparii unui post imediat dupa absolvire. Personal, nu consider ca este un lucru negativ ca un tanar talentat pleaca in strainatate pentru a face performanta. Specializarea in strainatate in domenii care nu exista in Romania este o oportunitate imensa a generatiei noastre.

„Sunt un produs la invatamantului romanesc”

Claudia Mitrofan spune ca este un produs al invatamantului romanesc. Fara cunostintele dobandite acasa, urmate de studii aprofundate cu profesori care au reusit sa ii insufle dragostea pentru materia predata, nu ar fi ajuns niciodata la acest nivel de performanta.

Astfel, printre lucrurile bune din sistemul romanesc, pe care nu le-a intalnit in strainatate, enumera varietatea de discipline parcurse de-a lungul anilor de studiu si cunostintele dobandite, ce au reprezentat fundamentul unei culturi generale si au ajutat-o sa isi puna in valoare aptitudinile.

„Scoala romaneasca te invata sa gandesti, sa faci conexiuni intre materii, te provoaca, cerintele sunt peste nivelul cunostintelor predate ceea ce motiveaza elevul la studiu individual, scoala nefiind singura sursa de informare. Pentru mine, un rol determinant l-a avut si sistemul de invatamant aplicat de Colegiul National „Vasile Alexandri” din Galati, pe care l-am frecventat la gimnaziu si liceu si care a stiut prin cerintele si standardele aplicate sa ma formeze si sa ma obisnuiasca cu un stil de invatat sustinut, cu eforturi suplimentare, uneori in conditii de stres. Acest lucru care mi-a prins bine in strainatate, deoarece cerintele de aici sunt foarte ridicate, insa saltul nu a fost asa urias pentru mine”, povesteste Claudia.

Sigur ca sistemul educational superior din Marea Britanie este diferit de cel din Romania, din multe puncte de vedere: universitatile sunt moderne, foarte bine dotate, profesorii sunt bine pregatiti, deschisi si apropiati de studenti. Universitatea se axeaza pe studiu propriu, cursurile doar dau o directie, dar fiecare student trebuie sa cerceteze si sa aprofundeze. Practic, invatamantul este axat pe intelegere, toate notiunile teoretice fiind insotite de cursuri practice si seminarii in care tot ce se discuta se bazeaza pe rationamente si gandire.

„In sistemul lor de invatamant superior nu exista conceptul „astazi nu merg la cursuri”. Pe toata perioada studiilor nu am observat pe nimeni care sa lipseasca (nici macar studentul nu intra in sala de curs dupa profesor). Contrar parerii generale - studentii britanici sunt foarte studiosi si motivati. Ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult pe toata perioada studiilor a fost disponibilitatea profesorilor universitari de a ajuta studentii. Profesorii universitari sunt somitati in domeniul lor de activitate, fac cercetare si publica articole stiintifice (altfel nici nu pot preda studentilor). Acest lucru nu ii impiedica insa sa aiba mereu usa deschisa pentru studentii lor. Nu de putine ori le-am scris unor profesori e-mailuri cu intrebari la ora 11 noaptea, dupa care am primit raspuns in cateva minute in care imi propuneau sa ne intalnim pe parcursul zilei urmatoare pentru lamuriri. In plus, toti profesorii sunt disponibili sa te primeasca la ei in laborator (unde isi desfasoara activitatea de cercetare) pentru a-ti prezenta unele tehnici de laborator sau pentru a te indruma in cadrul unui proiect de cercetare in vederea obtinerii de experienta practica. Conditiile de studiu sunt exceptionale (suport si disponibilitate din partea profesorilor, acces la resurse IT, biblioteca deschisa non-stop, etc.), insa si cerintele sunt pe masura, acestea fiind aplicate in timpul examenelor”, ne-a mai povestit tanara.

Romania actuala si viitoare, si cu bune, si cu rele

Chiar daca Romania se vede astazi, prin ochii multora, o tara saraca, prost condusa, corupta si lipsita de oportunitati, Claudia este optimista. Ea viseaza la o tara cu Romanie cu o infrastructura pusa la punct, cu scoli si spitale. Isi doreste doresc centre de cercetare si dezvoltare care sa aduca mai multe valoare adaugata in Romania. Vrea ca cercetarea sa devina o prioritate a Guvernului.

Visez la o Romanie cu oameni tineri si in care romanii de peste mari si tari sa se fi intors acasa, fie ca sunt muncitori, ingineri sau medici, care sa implementeze in tara experienta dobandita in strainatate. Strainii reintorsi sa aduca un nou model de cetatean civilizat, punctual si de cuvant. Doresc o tara in care sa fac drumetii prin munti impaduriti, cu ape limpezi si curate, o tara in care fiecare om va fi un ecologist, o tara nepoluata si cu o agricultura puternica. Daca peste 10 ani, tinerii nu vor mai dori sa plece la studii sau la munca in strainatate inseamna ca am reusit sa dezvoltam o Romanie puternica.

Speranta de schimbare ramane la tineri, ei fiind cei care pot face diferenta in societatea actuala. Nu doar sa priveasca spre viitor cu entuziasm, ci sa fie mai buni, mai pregatiti decat generatiile anterioare.

Claudia este convinsa ca generatia ei poate schimba multe lucruri. „In primul rand putem adopta un alt model de scolarizare. O scoala cu o instruire la un alt nivel mai aplecata spre lucruri practice, prin care absolventul are garantia unei bune prestante in orice mediu de afirmare. Putem crea oportunitati prin care tinerii sa lucreze in timpul vacantelor in diferite domenii pentru a experimenta ce le place, pentru a pune bazele o educatie care constientizeaza ce inseamna cuvantul, punctualitatea, respectul fata de aproapele tau si nu in ultimul rand grija fata de natura. Putem sa dezvoltam un cadru prin care tinerii sa fie incurajati, chiar prin voluntariat, sa se implice si sa participe mai mult in problemele actuale la viata sociala si economica a comunitatilor in care locuiesc, sa invete sa lucreze in echipa. Asa putem face si tranzitia de la o generatie la alta. Putem fi mai receptivi la initiativele civice ale tinerilor, chiar de la o varsta frageda, incurajandu-i, dandu-le posibilitatea sa identifice problemele comunitatii ca apoi sa le incerce sa le rezolve”, a explicat tanara.

Insa, din punctul sau de vedere, poate cel mai important lucru care trebuie schimbat este atitudinea fata de munca. „Doar muncind si facand mari eforturi vom construie o Romanie mai buna. Nu se poate fara mari eforturi sau fara sacrificii”.

De acolo de unde este, din Marea Britania, Claudia Mitrofan spune ca Romania nu se vede asa bine, ca se vorbeste mult despre saracie, somaj, lipsuri, despre coruptie. Iar romanii sunt priviti ca hoti, cersetori si dornici de ajutor social, predispusi la acte antisociale, mereu in goana dupa castiguri prin orice mijloace. „Din pacate si presa din tara noastra contribuie la aceasta viziune a strainilor despre Romania intrucat stirile se prezinta in aceasta nota. Acesta este si motivul pentru care strainii isi formeaza singuri o parere din ceea ce aud in presa, desi, in multe cazurile informatiile din presa straina despre Romania sunt exagerate si false”.

Insa, atunci cand strainii interationeaza cu un roman, isi schimba perceptia, dupa ce observa ca sunt prietenosi, muncitori si dornici sa ajute. Iar pe partea intelectuala, Claudia remarca un lucru despre care se vorbeste foarte putin sau chiar deloc.

„In Marea Britanie nu veti gasi studenti romani mediocri, ei sunt mereu in prima jumatate a rezultatelor, ceea ce a atras admiratia profesorilor care ne catalogheaza drept un popor destept. Am aflat de la alti studenti din strainate ca sunt unii profesori universitari straini care afirma ca a fi roman este sinonim cu a fi inteligent”.

Asa ca, in acest context, trebuie sa remarcam ca invatamantul romanesc scoate aceste elite. Toti au trecut prin sistem, chiar daca au facut si pregatiri individuale, si au ramas cu notiuni solide si cu cultura generala vasta.

„Toti cei care au ales sa plece in strainatate la studii sau la munca au trecut printr-un sistem de formare in Romania fara de care nu ar fi putut presta activitati in strainatate. Per ansamblu, in Romania esti mai pregatit sa „iei viata in piept”. Romanii au curajul sa se implice in diferite manopere de reparatii casnice, din diverse domenii. Aici, spre exemplu, daca in casa exista o problema electrica minora, proprietarul cheama un electrician sa o repare, sa nu cumva sa se electrocuteze, sau daca picura apa la un robinet cheama un instalator sa schimbe garnitura. Daca nu mai functioneaza un simplu buton la o masina electrica, masina se arunca, fara a se incerca inlocuirea butonului. Tot datorita sistemului in care am trait, romanii sunt mult mai caliti la lipsa elementelor care dau confort vietii de zi cu zi. Ne multumim cu putin ca sa ne atimgem telul. Stim sa razbim in viata. Sa nu credeti ca un roman, chiar de succes, fie intelectual sau meserias nu face sacrificii enorme si nu face rabat de la standardul de viata. Pana acum nu am vazut un strain venind in Romania cu un simplu bagaj, fara cunostinte si cu putini bani si sa prinda radacini”, a mai explicat tanara.

Un final optimist

Ma apropii de finalul acestui interviu si imi dau seama ca noi, ca tara, suntem foarte norocosi ca avem printre noi astfel de tineri destepti, lucizi, vizionari. Si, in aceeasi masura, suntem foarte nepregatiti sa ii primim inapoi.

Am intrebat-o pe Claudia ce ar schimba in Romania, maine, daca ar avea puteri magice. Dintre toate miile de lucruri la care s-ar putea gandi cineva, ea a ales mentalitatea. Mai exact gandirea negativa, pesimista si distructiva. Ar schimba-o in gandire pozitiva, asa cu ar schimba resemnarea in ambitie.

„Nu ne lipseste nimic din ceea ce au altii. As insufla mai multa incredere in puterile si capacitatea fiecaruia dintre noi, ca sa schimbam lucrurile in bine. As interzice sa motivam neputinta cu lipsa banilor. Trebuie sa schimbam mentalitati dar si atitudini. Trebuie sa ne pese de cei din jurul nostru. Doar uniti vom reusi. Cred ca anul acesta cand sarbatorim Centenarul Marii Uniri este cel mai oportun moment sa ne aducem aminte de identitate nationala, valori, atitudini si respectul fata de tara”, a conchis tanara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri