Tulia Savulov a decis inca din liceu ca vrea sa isi continue studiile intr-un sistem diferit, nu pentru ca in Romania educatia nu ar fi buna, ci pentru ca o schimbare de perspectiva aduce intotdeauna valoare adaugata. A ales Mexic, tara in care studiase si un an de liceu, intr-un program de schimb de tineri derulat de Rotary International. 5 ani, o facultate si un master mai tarziu, Tulia lucreaza la un proiect antreprenorial si isi doreste sa se intoarca macar in Europa, daca nu chiar in Romania. Tanara a vorbit, intr-un interviu acordat wall-street.ro, despre planurile sale, cum se vede tara noastra in acest moment si ce ar trebui sa se schimbe, in viitorul apopiat.

Tulia a studiat management si administrarea afacerilor in Mexic, intre 2013 si 2016. Din punctul sau de vedere, cea mai importanta diferenta intre sistemul de invatamant romanesc si cel mexican este echilibrul intre teorie si practica, intre notiunile fundamentale si cele noi.

“Consider ca in Romania, si chiar si in Europa in general, ne concentram mult mai mult pe chestiuni teoretice si din pacate nu invatam sa aplicam toate cunostintele dobandite, pe cand in Mexic, si in general in America Latina, cam toate cursurile au componente practice importante. De asemenea, metodele de predare sunt diferite si cred ca profesorii pe care i-am avut in Mexic au fost mai actualizati in domeniu deoarece predau practic in timpul liber si toti aveau cariere in diferitele domenii de specialitate. Cred ca lucrul acesta ii ajuta sa se concentreze mai mult pe tendintele de viitor ale domeniului decat pe notiunile fundamentale, dar trecute. Pe de alta parte, cred ca studentii in Europa sunt mai independenti si isi pot organiza mai bine timpul deoarece prezenta la cursuri nu este obligatorie, iar examenele sunt in general la sfarsitul semestrului si cred ca acest lucru face ca aici studentii sa fie mai organizati, mai independenti si cu prioritati personale mai clare”, a declarat tanara.

In prezent, Tulia lucreaza la un proiect personal impreuna cu alti doi asociati, mai exact o platforma pentru antreprenori, unde acestia vor putea sa interactioneze si sa gaseasca sprijin pentru a isi consolida afacerile.

Tanara nu a detaliat foarte mult, proiectul fiind inca in lucru, dar subliniaza ca este extrem de important pentru ea. “Cred ca, in special in tarile mai dezvoltate, oamenii sunt obisnuiti sa fie angajati si se bazeaza pe guvern pentru a avea un bun nivel de trai. Din punctul meu de vedere acest mod de a gandi nu e foarte sustenabil pe viitor; inovatia si progresul provin in principal de la antreprenori”.

Nu exclude ideea de a se intoarce in Romania, care ar putea fi un punct important de lansare a platformei in Europa. Mai ales ca, din punctul sau de vedere, inca sunt multe lucruri de facut aici, si tara noastra are sprijin si resurse pentru a si valorifica potentialul. In aceeasi masura, exista si lucruri care franeaza procesul de dezvoltare.

Astfel, Tulia crede ca mentalitatea, atat la nivel academic, cat si profesional, este invechita. “Pe tema afacerilor este o mare bresa intre Romania si alte tari in dezvoltare precum Mexicul. Mi-as dori sa vad o initiativa de profesionalizare a afacerilor si un impuls antreprenorilor. De fapt, prin proiectul la care lucrez tocmai asta as dori sa promovez”, a explicat tanara.

Tot schimbarea mentalitatii ar rezolva si problema initiativei, care lipsete de multe ori, si ar putea sa schimbe directia intr-una mult mai constructiva.

Mi-ar placea ca, in loc sa ne plangem mereu de situatia noastra si sa incercam sa gasim un vinovat pentru toate deficientele tarii, sa ne asumam responsabilitatea pentru tot ce se intampla in jurul nostru si sa luam initiativa de a schimba lucrurile. Cred ca ne consideram mereu victime, ale economiei, ale coruptiei, mai ales victime ale unui guvern deficient, cand in realitate suntem unul dintre statele cele mai privilegiate din Uniunea Europeana. Avem acces la resurse externe si la modele economice, legislative si politice ale unor tari care s-au descurcat mai bine decat noi, ceea ce inseamna ca putem invata din greselile altora si avem un sprijin nepretuit. Dar pentru a putea profita de aceasta situatie, trebuie intai sa fim constienti de ea si sa intelegem ca daca nu incepem sa participam activ in construirea viitorului nostru, vom fi la dispozitia celor care il vor construi pentru noi.
Tulia Savulov

"Tinerii de astazi sunt cetateni ai lumii, nu ai unei tari"

Toate schimbarile prin care lumea a trecut in ultima perioada au modificat si perceptia despre viata, conceptul de patrie si de apartenenta la o tara, considera Tulia.

Ea nu este convinsa ca, in acest moment, din Romania pleaca mai multi tineri decat in anii ’90 sau 2000, insa puncteaza ca tinerii de astazi, de pe intreaga planeta, sunt mai degraba cetatenii ai lumii, decat ai unei tari. “Avem facilitati incredibile de a calatori, de a studia sau de a lucra oriunde in lume. Acest lucru impreuna cu mentalitatea de „cetatean global” are ca si consecinta un dinamism demografic puternic”.

Din punctul sau de vedere, o mare problema a tarii noastre este publicitatea pe care ne-o facem singuri, asa ca o solutie ar fi sa incercam sa schimbam toate prejudecatile pe care le au romanii despre Romania.

“In Mexic s-au organizat campanii publicitare si promotionale coordonate in diferite regiuni si rezultatele au fost pozitive, turismul a crescut enorm si patriotismul a devenit vizibil. In loc sa se vorbeasca despre aspectele negative, se vorbeste despre aspectele pozitive si despre oportunitatile de crestere pe care le implica toate aspectele negative. Avem doua optiuni: sa ne concentram pe ceea ce nu avem sau pe ceea ce putem face ca sa ne imbunatatim situatia. Cred ca in momentul in care vom incepe sa vedem deficientele ca oportunitati, intreaga noastra viziune despre Romania se va schimba radical”, a mai spus Tulia Savulov.

Ca cetatean roman si pe fondul dorintei de a se intoarce, candva, acasa, tanara isi doreste ca tara noastra sa fie dezvoltata, aliniata pe plan economic si social cu Europa de Vest, sa aiba un plan de dezvoltare pe termen lung si obiective clare pe termen scurt, dar si cetateni care sa contribuie activ la indeplinirea acelor obiective. Este optimista si vede multe lucruri pozitive, majoritatea plecand tot de la potentialul actual.

Romania se afla intr-o situatie foarte privilegiata; este o tara in dezvoltare in cadrul Uniunii Europene. Asta inseamna ca avem o sansa excelenta de a ne dezvolta foarte rapid datorita sprijinului UE, si am putea imbunatati nivelul de trai relativ usor. Din punctul meu de vedere, Romania este o tara care poate atrage investitii semnificative din strainatate. De asemenea, dupa ce am cunoscut multi tineri din diverse tari, mi-am dat seama ca romanii sunt un popor care se adapteaza foarte usor la orice si aspiram mereu sa fim cei mai buni in mediul si domeniul nostru; nu ne e frica de schimbari si suntem dispusi sa lucram din greu pentru a reusi ceea ce ne propunem.

Tulia Savulov a fost premiata recent la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate, la categoria “Cel mai bun student din alte continente”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri