Mai multe scoli risca sa fie inchise din cauza costului standard per elev, calculat gresit, fara sa se tina cont de realitatea existenta in unitatile de invatamant, atrage atentia Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), care solicita regandirea modului de calcul al acestui cost standard, potrivit Agerpres.

Mai multe scoli sunt somate in aceasta perioada de conducerile inspectoratelor scolare, precum si de Ministerul Educatiei Nationale, sa ia masuri care se impun pentru a se incadra in cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018, conform unui comunicat al FSLI.

"Aceste cheltuieli sunt stabilite in functie de costul standard per elev/prescolar, care, in multe situatii, este calculat fara sa se tina cont de realitatea existenta in unitatile de invatamant. FSLI cere urgent regandirea modului de calcul al acestui cost standard", se spune in comunicat.

FSLI contesta modul in care este aplicat costul standard per elev, in functie de care sunt alocati banii pentru salariile angajatilor din educatie.

"Sistemul de invatamant este intr-o permanenta dinamica, iar scolile din Romania sunt extrem de eterogene daca ne referim la numarul de elevi la clasa, mediul in care functioneaza sau la componenta resursei umane si de aceea modul de stabilire a acestui cost standard ar trebui sa tina cont de toate particularitatile existente pentru o unitate de invatamant. De asemenea, credem ca in functie de fiecare situatie in parte trebuie introdusi indici de corectie reali, care sa ajute la echilibrarea finantarii unitatilor de invatamant. Din pacate, din anul 2011, de cand a fost introdus si pana in prezent, valoarea costului standard a fost stabilita in mod arbitrar: Ministrul Finantelor Publice a aprobat cuantumul sumelor destinate salariilor, iar Ministerul Educatiei a impartit aceste sume la numarul de elevi si prescolari, rezultand, din condei, costul standard. Asa am ajuns in situatia grava in care mai multe scoli ar putea sa fie inchise", afirma FSLI.

Potrivit sursei citate, este vorba despre scoli mici, cu cate 8-10 copii la clasa, situate in zone izolate, care sunt in pericol de a fi desfiintate.

"In acest caz trebuie introdusi indici de corectie acoperitori, pentru ca cei care conteaza, in primul rand, sunt elevii care au dreptul la educatie! Desfiintarea unor scoli, fara a asigura transportul elevilor la o scoala apropiata, inseamna o masura iresponsabila. Stim ca infiintarea sau desfiintarea unei unitati de invatamant intra in competenta autoritatilor locale si a inspectoratelor scolare. Cerem, insa, Ministerului Educatiei sa fie partenerul nostru si al elevilor, intr-un mod real si sa ia masurile prin care se poate ajunge la un cost standard calculat corect. Elevii si profesorii nu trebuie sa fie sacrificati pentru ca o scoala nu se incadreaza in limitele de cheltuieli, desi sunt situatii speciale", potrivit FSLI.

Sursa foto: Cherries / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri