Istoricul Neagu Djuvara, care a murit joi la varsta de 101 ani, a fost inmormantat duminica cu onoruri militare, in cripta familiei de la Cimitirul Bellu din Capitala. Slujba a fost oficiata de episcopul greco-catolic de Bucuresti, Mihai Fratila, in prezenta a cateva sute de persoane, membri ai familiei, apropiati ai istoricului sau cititori ai operei sale.

In predica rostita la slujba de inmormantare de la Catedrala Greco-Catolica "Sfantul Vasile cel Mare" din Bucuresti, episcopul Fratila a subliniat ca viata lui Neagu Djuvara inspira si inzestreaza cu demnitate, scrie Agerpres. "Dar ce anume a fost viata lui Neagu Djuvara, daca nu o clipa lunga cat veacul? Ea ne inspira si ne inzestreaza cu o demnitate ce parea inexorabil pierduta, dar ne si priveaza, in acelasi timp, de tezaurul naturaletii sale distinse", a spus PS Fratila.

Potrivit acestuia, Neagu Djuvara a fost "un suflet pentru care credinta a fost asumarea unui dialog cu Dumnezeu, dar, mai ales, acel extraordinar respect pentru alteritate si cuviinta vietii". "Aici se afla sorgintea clasei pe care azi, cu regret, desigur, dar mai ales cu gratitudine fata de Dumnezeu, o asezam in panteonul tot mai inaccesibil al oamenilor de caracter din neamul romanesc", a spus episcopul.

El a dezvaluit cum l-a cunoscut cu cativa ani in urma pe Neagu Djuvara care venea la slujba de duminica si cu care ulterior, in urma unui telefon al istoricului, a avut parte "de o intalnire dintre acelea in care Dumnezeu este prezent cu certitudine intre interlocutori, scriind taina inimilor".

Amintind ca Neagu Djuvara a fost cununat de Monseniorul Ghika, episcopul greco-catolic a mentionat ca istoricul a dorit sa fie slujit public dupa randuiala Bisericii romane unite, in prezenta unui cleric ortodox si a unuia romano-catolic. PS Mihai Fratila a mentionat ca, "pentru a evita tragismul despartirilor, Neagu Djuvara isi dorea, in apropierea ceasului mortii, sa se imbarce pe o nava cu panze si sa moara pe mare".

"A cerut ferm o slujba de inmormantare sobra si fara discursuri. Si chiar daca - trebuie sa o spunem - ne costa aceasta simplitate impusa, putem in schimb sa ne luam revansa de a-i reaminti crezul. A fost unul foarte simplu: sa te straduiesti sa fii mai bun, sa stii sa ceri iertare pentru raul facut, sa fii generos si sensibil fara sa abdici de la ceea ce este constitutiv apartenentei tale si sa ai, mai ales, acel simt de a rade in primul rand de tine insuti, ca sa intelegi de ce Dumnezeu singur este cel care - din dragoste pentru noi - are dreptul de a pune lucrurile la punct", a spus episcopul.

Alaturi de episcopul greco-catolic au slujit parintele Eduard Giurgi de la Biserica Sacre Coeur din Capitala si parintele paroh al lacasului de cult. La ceremonie au fost prezenti, printre altii, Constantin Balaceanu-Stolnici, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Georgeta Filitti, Horia Roman Patapievici, Nicolae Manolescu, Grigore Lese, Doru Viorel Ursu, Ludovic Orban.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca a venit "cu mare tristete, in semn de respect fata de intreaga viata si cariera a lui Neagu Djuvara". "A fost un spirit luminat, un om cu o opera remarcabila, spirit aristocratic, dar cu multa simplitate, bun simt si chiar autoironie care intotdeauna l-au facut om. Ne-a parasit un mare om, e o mare pierdere si pentru noi ca liberali si pentru romani in general. In schimb, opera sa e vie ca si spiritul sau si tot ceea ce ne-a impartasit din cunoasterea si intelepciunea pe care a dobandit-o in timpul vietii poate fi regasit in cartile sale", a spus Orban.

Un detasament al Cercetasilor Romaniei a facut de garda in biserica la catafalcul celui disparut. In jurul catafalcului erau depuse coroane de flori din partea presedintelui Klaus Iohannis, presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, Camerei Deputatilor, MAE, Familiei Regale a Romaniei, Fundatiei Calea Victoriei, Editurii Humanitas, Romfilatelia, nepotilor Juvara. Intre acestea, se afla un mesaj: "Respect boierule!".

Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, la varsta de 101 ani, la un spital privat din Capitala. Licentiat in istorie la Sorbona in 1937, cu un doctorat in drept (1940) si un doctorat de stat sub conducerea celebrului filosof Raymond Aron (1972) la Paris, Neagu Djuvara a fost un martor activ al unor momente de rascruce din istoria Romaniei Centenare si al scenei istorice si diplomatice europene, fiind trimis curier diplomatic la Stockholm, unde va ramane pana in septembrie 1947, ca secretar de legatie.

In 1961 a plecat in Africa, unde a muncit 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine (1961-1984). Pe 25 august 2016, in contextul implinirii varstei de 100 de ani, lui Djuvara i-a fost conferit titlul de cetatean de onoare al municipiului Bucuresti ''in semn de recunoastere a activitatii in domeniul culturii si istoriografiei romanesti''.

Tot in acel an, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul National ''Steaua Romaniei'' in grad de Cavaler. In 2012 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti. Tot in 2012, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost conferit si de Universitatea ''Dunarea de Jos'' din Galati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri