Aproape 22.000 de angajati din administratia publica centrala vor avea salariile scazute, cu pana la 30%-40%, unele ajungand sa fie chiar si cu 4.000- 5.000 de lei mai reduse. ca urmare a aplicarii noii legi a salarizarii si a transferului contributiilor de la angajator la angajat, a declarat, pentru Hotnews.ro, Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici.

Oprescu sustine ca cele mai mari reduceri vor fi in randul angajatilor din Ministerul Afacerilor Externe, circa 57% dintre cei cu functii de conducere si 20% dintre cei cu functii de executie.

"La Ministerul Afacerilor Externe, noi avem 57% din angajatii ministerului cu functii de conducere, sefi birou, sefi serviciu, director, director general. Deci, 57% din aceste functii pierd la salariu pana la 30%. Pierd la salariu pentru ca in momentul in care discutam astazi, ei au venitul mai mare decat grila, fiind pe Ministerul Afacerilor Externe si salarizarea celor de la externe este oarecum raportata la salarizarea celor din exterior, pentru ca nu poti sa lucrezi cu un salariu foarte mic intr-o tara foarte bogata. Nu poti sa-ti pastrezi statutul de diplomat", a precizat Sebastian pentru Hotnews.ro.

Potrivit acestuia, salarii scazute vor primi si 20% dintre cei cu functii de executie. "Aici ma refer in mod deosebit la functiile cu vechime, acei care au o oarecare experienta. Cei care au venit nou in sistem nu pierd, ci castiga undeva la 2-3%, pentru ca transferul contributiilor vine peste acea majorare salariala de 25%. Fiind o majorare salariala de 25%, contributiile fiind de 22,5%, automat raman 2,5% crestere", a explicat liderul sindical.

Citeste si:
Se poate: Cum s-a transformat o localitate in care NU s-a furat
Se poate: Cum s-a transformat...

Sursa foto: blvdone / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
TOP: 10 domenii in care salariile au crescut cel mai mult in 5 ani