Grupul de initiativa al campaniei "Fara penali in functii publice", creat de USR, prin care isi propune sa stranga 500.000 de semnaturi in 6 luni pentru a modifica Constitutia astfel incat persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa functii publice alese in stat, a fost autentificat, luni, la notariat, potrivit unui comunicat de presa transmis de partid.

Grupul este format din: filosoful Mihai Sora, scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; Oana Negru si Mihai Tudorica, membri ai grupului "Rezistenta"; Klaus Fabritius reprezentand Forumului Democrat al Germanilor din Romania, cetateni implicati in actiuni civice si presedintele comitetului, avocatul Mihai Badea, potrivit comunicatului USR.

"Fara penali in functii publice" este o initiativa cetateneasca sustinuta de USR care isi propune sa stanga 500.000 de semnaturi in 6 luni pentru a modifica Constitutia. In acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa functii publice alese in stat.

Inainte de inceperea efectiva de strangere a semnaturilor, vor mai fi necesari doi pasi: avizul de la Consiliul Legislativ si publicarea proiectului in Monitorul Oficial.

In prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementata prin lege, dar nu si cea a reprezentantilor autoritatilor publice locale, deputatilor, senatorilor si Presedintelui Romaniei. Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constitutie si ar urma sa reglementeze acest aspect :

"(3) Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Alineatul propus de USR respecta in totalitate Declaratia Universala a Drepturilor Omului, pactele si tratatele internationale la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, recomandarile Comisiei de la Venetia si concorda cu prevederile similare care se regasesc in constitutiile unor state europene cu indelungate traditii democratice, se mai precizeaza in comunicat.

Cei care doresc sa sprijine initiativa o pot face accesand site-ul www.farapenali.usr.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri