Suma totala obtinuta prin mecanismul de redirectionare de 2% din impozitul pe venit a fost, pentru anul fiscal 2016, sensibil mai mica decat cea colectata de organizatiile neguvernamentale in 2015: 116 milioane lei, fata de 157 milioane lei, potrivit datelor ANAF, furnizate la cererea Organizatiei Salvati Copiii Romania. Totodata, dinamica entitatilor non-profit catre care au fost redirectionate cele doua procente din impozitul pe venit este una negativa, in 2016 au fost in jur de 27.000 de astfel de entitati, fata de aproape 30.000 anul precedent.

Totodata, a scazut si numarul contribuabililor care au decis sa sprijine astfel cauzele sociale, de la 1,8 milioane in 2016 la 1,4 milioane in 2017, in conditiile in care se remarcase un trend pozitiv in anii anteriori. Este pentru prima data in 15 ani cand suma scade atat de mult.

”Mecanismul de redirectionare a 2% din impozitul pe venit catre cauze sociale este unul extrem de important. Pe de o parte, pentru ca fondurile astfel obtinute ajung direct la beneficiarii sociali, prin programe coerente si tintite. In al doilea rand, pentru ca este vorba despre un mecanism capabil sa creeze o cultura sociala a solidaritatii: oamenii se intereseaza, cunosc problemele societatii in care traiesc, inteleg solutiile pe care sectorul neguvernamental le ofera si isi asuma partea lor de responsabilitate fata de cei aflati in nevoie, dar si fata de societate”, precizeaza Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

In ceea ce priveste suma totala redirectionata catre Salvati Copiii Romania, pentru programul de dotare a maternitatilor cu aparatura medicala vitala, este primul an cand ANAF nu a virat suma totala provenita prin acest mecanism pana la finalul anului trecut. Astfel, pana la aceasta data, suma procesata este de 205.791 euro pentru anul fiscal 2016, numarul aproximativ al celor care au ales sa contribuie activ la salvarea prematurilor fiind de 12.625. Prin comparatie, in anul 2016 peste 18.900 de contribuabili au ales sa completeze formularul pentru Salvati Copiii, suma redirectionata fiind de 355.981 euro, pentru anul fiscal 2015.

In ultimii sase ani, Salvati Copiii Romania a investit peste trei milioane de euro in dotarea a 78 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 40 de judete ale tarii cu aproximativ 393 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 34.000 de copii.

Organizatia Salvati Copiii continua in 2018 campania de promovare pentru redirectionarea a 2% din impozitul anual pe venit, cu scopul de a asigura asistenta medicala adecvata copiilor nascuti prematur.

2% din impozitul pe venit, Organizatia Salvati Copiii

Sursa foto: Shutterstock / Brian A Jackson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri