Lista oamenilor politici cu mai multe dosare la activ, care au decis sa plece din Romania, se mareste. Daca unii dintre ei au hotarat, pentru moment, sa nu se intoarca prea curand, precum Radu Mazare sau Alina Bica, altii aleg sa nu se prezinte la termenele proceselor in care sunt judecati, precum Elena Udrea sau Vlad Cosma.

Vlad Cosma este plecat in Austria la schi, iar unele voci spun ca ar fi plecat in Costa Rica, in conditiile in care peste doar o saptamana, la Inalta Curte de Casatie si Justitie este pe cale sa ia sfarsit procesul ce il vizeaza pe Vlad Cosma si pe tatal sau, fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, potrivit stirileprotv.ro.

In prima instanta, cei doi au fost gasiti vinovati de acuzatii de coruptie. Mircea Cosma a fost condamnat atunci de magistratii Curtii Supreme la 8 ani de inchisoare, iar fiul sau, la 5 ani.

Sebastian Ghita a parasit teritoriul national, el fiind convins ca procurorii de la DNA Ploiesti urmau sa dispuna fata de persoana sa masuri preventive dupa pierderea imunitatii parlamentare, potrivit documentelor din dosarul DNA Ploiesti in care fostul deputat este cercetat pentru trafic de influenta, spalare a banilor si constituirea unui grup infractional organizat, relata Agerpres.

Ghita are pe rolul instantelor si parchetelor din Romania mai multe dosare penale. El a fugit din tara in decembrie 2016, fiind prins in Serbia in luna aprilie a acestui an, de unde autoritatile romane incearca sa il extradeze.

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica, trimisa in judecata in mai multe dosare, a plecat in Costa Rica si nu s-a mai prezentat la procese, potrivit Agerpres. Alina Bica nu s-a prezentat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in luna ianuarie, in procesul in care este judecata alaturi de fostul ministru Adriean Videanu, iar avocatul acesteia ar fi anuntat in sala de judecata ca este plecata in Costa Rica unde intentioneaza sa lucreze ca avocat.

Fosta sefa a DIICOT poate parasi teritoriul Romaniei, ea neavand nicio interdictie in acest sens.

Alina Bica a fost condamnata in doua dosare penale, insa deciziile nu sunt definitive. In noiembrie 2016, ea a fost condamnata de Instanta suprema la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului. In acelasi dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz in serviciu. In ianuarie 2017, Alina Bica a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului, in legatura cu interventii pentru clasarea unui dosar in care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Elena Udrea a plecat la Atena, a declarat pentru HotNews.ro avocatul sau, Alexandru Chiciu. Udrea a lipsit de la un termen al procesului in care este acuzata de finantare ilegala a campaniei electorale din 2009, avocatul Chiciu spunand ca sedinta a fost amanata din cauza ca un alt inculpat nu avea aparator. Elena Udrea nu se afla in acest moment sub control judiciar, iar instanta i-a permis sa calatoreasca in afara tarii.

La finalul anului trecut, Radu Mazare, plasat sub control judiciar, intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu si trafic de influenta, nu s-a prezentat la politie si a anuntat ca a plecat din tara si a cerut azil politic in Madagascar, acolo unde are un resort.

Fostul primar al Constantei nu avea interdictie de calatorie si l-a anuntat pe politistul care il supraveghea ca nu se mai intoarce in Romania pentru ca nu are parte de un proces corect, potrivit stirileprotv.ro.

Radu Mazare este judecat in sapte dosare penale si cercetat de DNA in alte patru. Are si o sentinta de 4 ani de inchisoare cu suspedare intr-un dosar cu retrocedari ilegale de terenuri la malul marii. Decizia nu este insa definitiva.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a parasit Romania in 2012, cu putin timp inainte sa fie chemat la audieri la DNA in dosarul in care fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, este acuzat ca a protejat o grupare care facea evaziune fiscala cu produse petrolier, noteaza Hotnews.ro.

La inceputul acestui an, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Schwartzenberg, in prezent arestat in lipsa, intr-un alt dosar, privind construirea Campusului social Henri Coanda din Constanta, in care sunt implicati Radu Mazare si Avraham Morgenstern.

Sursa foto: By Valery Evlakhov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri