Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis sa se autosesizeze cu privire la declaratia prim-ministrului Vasilica Dancila, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, potrivit unui comunicat transmis vineri.

"Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa se autosesizeze cu privire la declaratia doamnei Prim-ministru Dancila Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, in seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut urmatorul continut: <<Acesti oameni cred ca sunt autisti si nu vad si nu aud ceea ce este vizibil pentru toti cei de buna credinta>>”, se arata in comunicatul transmis.

Consiliul urmeaza sa organizeze audierea premierului Dancila si a moderatorului emisiunii, Mihai Gadea, in data de 20 februarie.

"In urma indeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declaratia in speta si comportamentul moderatorului, din perspectiva savarsirii unei posibile fapte de discriminare, prin incalcarea dreptului la demnitate umana a persoanelor cu autism", precizeaza CNCD.

Asociatia Autism Europa Bistrita a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania (CNCD), dupa ce premierul Viorica Dancila i-a catalogat, joi, in cadrul unei emisiuni de televiziune, drept "autisti" pe cei care "dezinformeaza UE" si solicita sa se ia "masurile impuse de lege pentru demnitari care jignesc mii de pacienti cu autism si utilizeaza un limbaj care instiga la dispret si desconsiderare, lezand demnitatea umana", a scris, pe Facebook, presedintele Asociatiei Autism Europa, Ana Dragu.

Citeste si:
PNL va ataca la CCR votul din Parlament pentru componenta CNCD
PNL va ataca la CCR votul din...

Premierul Romaniei si-a cerut scuze, vineri, pentru declaratia facuta. "Premierul Viorica Dancila isi cere scuze public pentru declaratia facuta in cadrul unei emisiuni televizate si precizeaza ca prin comparatia facuta nu a dorit sa aduca jigniri persoanelor cu tulburari din spectrul autismului", se arata in comunicatul publicat de Guvernul Romaniei.

Premierul Viorica Dancila a sustinut joi seara, in cadrul unei emisiuni la Antena 3, ca vrea sa aiba o abordare transparenta cu liderii europeni si ca Monica Macovei a facut mult rau Romaniei prin atitudinea ei si prin faptul ca „si-a parat propria tara” in Parlamentul European. Premierul i-a catalogat drept „autisti” pe cei care „dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis, reclamat la CNCD dupa afirmatia despre autisti: De condamnat