Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, care a declansat, luni, mecanismul european de protectie civila si a solicitat atat statelor UE, cat si statelor NATO sa ajute Romania cu doze de imunoglobulina, a anuntat marti ca a primit deja o reactie de la Crucea Rosie din Austria, care a solicitat cateva date suplimentare, scrie Digi24.

„Am luat legatura si au mai cerut date suplimentare referitoare la niste caracteristici de care mai aveau ei nevoie”, a tinut sa precizeze Sorina Pintea.

Ministrul a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca in acest moment nu mai exista nicio doza de imunoglobulina, ca sunt sute de pacienti afectati si ca singura solutie in acest moment era declansarea mecanismului de protectie civila, prin solicitarea ajutorului tarilor UE si NATO pentru criza imunoglobulinei.

„Secretarul de stat Raed Arafat, fiind la Bruxelles, a transmis aceasta cerere si statelor membre NATO. Anual, tara noastra are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobuline necesara persoanelor cu boli rare”, a mai spus ministrul.

Intrebata in cat timp ar trebui primite dozele cerute, Sorina Pintea a spus ca termenele pentru trimiterea imunoglobulinei nu sunt foarte lungi si ca autoritatile romane au solicitat 10.000 de doze, pentru doua luni.

Citeste si:
Consiliul Concurentei: Investigatie pe piata imunoglobulinei
Consiliul Concurentei a...

Ministrul a mai spus ca declansarea acestui mecanism era singura solutie la acest moment si ca pe termen lung sunt mai multe variante.

„In 14 februarie am avut o intalnire cu distribuitorii si acolo am auzit acele promisiuni. Nu s-au tinut de promisiuni, cu producatorii avem stabilita o intalnire maine, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor discuta si cu ei. Va trebui sa gasim solutii pe termen lung si sunt mai multe variante. Sa speram ca gestul nostru va fi un semnal de alarma ca nu suntem dispusi sa negociem viata pacientilor nostri”, a declarat ministrul sanatatii.

Imunoglobulina ajuta pacientii cu boli care afecteaza sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, noi informații despre scenariul 4 al epidemiei...
Nelu Tătaru: Pentru scenariul...
Sursa foto: Shutterstock/VILevi 6

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Medici din Sibiu, la izolare, după ce un asistent a fost depistat cu Covid-19
Setari Cookie-uri