Se confrunta Romania cu un deficit real de personal? Parerile sunt impartite in randul directorilor de spitale de stat si clinici private. O serie de raspunsuri au fost date in cadrul evenimentului HealthCare Trends, organizat de wall-street.ro.

"Deficitul de personal medical nu este o problema reala, salariul este. Daca salariul se ajusteaza intr-un fel, deficitul dispare. Spitalul Monza a contactat medicii romani care lucreaza in strainatate si le-a propus sa se intoarca in tara. Este greu pentru ei sa se intoarca in Romania. In acelasi timp, pentru medici nu doar salariul conteaza, misiunea lor nu sta in salariu, si atunci trebuie sa creezi conditii de lucru", a spus directorul general al Spitalului Monza, Luca Militello, la conferinta HealthCare Trends.

Wargha Enayati, actionar majoritar Intermedicas, este de alta parere si sustine ca lipsa de medici este o problema reala doar in orasele mici, insa perspectivele sunt bune. "Din ce in ce mai des, medicii se intorc in tara. Multi au viziunea ca sistemul medical arata ca acum 10-15 ani si sunt interesati sa afle cum s-a transformat sistemul medical privat din Romania", a declarat Wargha Enayati.

El spune ca un beneficiu pentru tara noastra ar fi medicii non-europeni, care au facut facultatea in Romania si vor sa ramana si sa lucreze in tara.

Un proiect de lege salvator

"Exista un proiect de lege care vrea sa rezolve rezidentiatul. Nu inventam noi roata. Sunt tari in care rezidentiatul se face acolo unde sunt medici lipsa. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Trebuie sa cream posturi acolo unde avem nevoie. Trebuie sa avem rezidenti unde ne trebuie si acolo sa scoatem posturile necesare. Abia atunci migrarea nu va mai fi importanta", a declarat Carmen Orban, sefa Spitalului Fundeni.

Citeste si:
Cat de greu acceseaza romanii servicii medicale de calitate
HealthCare Trends: Cat de...

Partenerii Conferintei HealthCare Trends sunt RASCI, Farmexpert, Spitalul Monza, 7card, APMGR, Clinica Zetta, HTSS si Terapia a Sun Pharma Company.

Citeste si: Luca Militello, Monza: Haideti sa facem un cadru legislativ prin care sa functioneze parteneriatul public-privat

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Comisia Europeană va ajuta România cu 1 mld. de euro în lupta împotriva COVID-19
Setari Cookie-uri