Piata medicamentelor din Romania este "sugrumata" de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga si taxa clawback care este "ucigatoare", au spus producatorii de medicamente la conferinta HealthCare Trends, organizata de wall-street.ro. Solutia la aceasta criza exista: un buget mai mare pentru medicamente.

Preturile medicamentelor din Romania sunt foarte mici, ceea ce creeaza probleme pentru toata industria. Si actuala criza de imunoglobuline pleaca tot de la pret. "Pentru medicamentele generice, piata creste greu, suntem sugrumati de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga taxa clawback", a declarat Amelia Tataru, membru board APMGR, la conferinta HealthCare Trends.

Taxa clawback este "absolut ucigatoare", mai ales pentru generice. "Taxa clawback include toate adaosurile pe linia de vanzare. Aceasta povara pentru medicamente este foarte mare. Avem disparitie de medicamente. Peste 2.000 de medicamente la preturi accesibile au disparut. Nimeni nu stie cat va dura aceasta criza", a declarat Amelia Tataru.

Iar perspectivele nu sunt deloc bune, si medicamentele de 10-20 de lei vor disparea, spun producatorii de medicamente.

Cum se poate evita criza de pe piata medicamentelor

Exista un proiect de lege, care este o prima etapa de a stopa acest lucru. Proiectul propune un clawback diferentiat. Proiectul are nevoie de aprobare si poate fi implementat imediat", a precizat Amelia Tataru.

In primul rand, medicamentele generice ar trebui sa fie scutite de taxe, pentru ca ideea de generic este sa fie accesibil pacientilor. Pana in 2020, producatorii de medicamente spera ca taxa clawback sa fie 0 la generice.

"Avem nevoie de un buget mai mare pentru medicamente. Astfel ar mai scadea taxa clawback. Am fi putut avea o taxa de 10-12%, nu de 24%. Taxa este foarte greu de suportat", a conchis Amelia Tataru.

Partenerii Conferintei HealthCare Trends sunt RASCI, FARMEXPERT, Spitalul Monza, 7card, apmgr, Clinica Zetta, HTSS si Terapia Sun PHARMA Company.

Citeste si: Dan Mitrea, Neuroaxis: Avem servicii medicale ca in Vest. De ce se trateaza romanii in strainatate?

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri