Piata medicamentelor din Romania este "sugrumata" de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga si taxa clawback care este "ucigatoare", au spus producatorii de medicamente la conferinta HealthCare Trends, organizata de wall-street.ro. Solutia la aceasta criza exista: un buget mai mare pentru medicamente.

Preturile medicamentelor din Romania sunt foarte mici, ceea ce creeaza probleme pentru toata industria. Si actuala criza de imunoglobuline pleaca tot de la pret. "Pentru medicamentele generice, piata creste greu, suntem sugrumati de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga taxa clawback", a declarat Amelia Tataru, membru board APMGR, la conferinta HealthCare Trends.

Taxa clawback este "absolut ucigatoare", mai ales pentru generice. "Taxa clawback include toate adaosurile pe linia de vanzare. Aceasta povara pentru medicamente este foarte mare. Avem disparitie de medicamente. Peste 2.000 de medicamente la preturi accesibile au disparut. Nimeni nu stie cat va dura aceasta criza", a declarat Amelia Tataru.

Iar perspectivele nu sunt deloc bune, si medicamentele de 10-20 de lei vor disparea, spun producatorii de medicamente.

Cum se poate evita criza de pe piata medicamentelor

Exista un proiect de lege, care este o prima etapa de a stopa acest lucru. Proiectul propune un clawback diferentiat. Proiectul are nevoie de aprobare si poate fi implementat imediat", a precizat Amelia Tataru.

Citeste si:
Producători de medicamente: Simplificați procedurile și vom avea...
Producători de medicamente:...

In primul rand, medicamentele generice ar trebui sa fie scutite de taxe, pentru ca ideea de generic este sa fie accesibil pacientilor. Pana in 2020, producatorii de medicamente spera ca taxa clawback sa fie 0 la generice.

"Avem nevoie de un buget mai mare pentru medicamente. Astfel ar mai scadea taxa clawback. Am fi putut avea o taxa de 10-12%, nu de 24%. Taxa este foarte greu de suportat", a conchis Amelia Tataru.

Partenerii Conferintei HealthCare Trends sunt RASCI, FARMEXPERT, Spitalul Monza, 7card, apmgr, Clinica Zetta, HTSS si Terapia Sun PHARMA Company.

Citeste si: Dan Mitrea, Neuroaxis: Avem servicii medicale ca in Vest. De ce se trateaza romanii in strainatate?

Citeste si:
Cat de greu acceseaza romanii servicii medicale de calitate
HealthCare Trends: Cat de...

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Firea anunță 900 de locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost
Setari Cookie-uri