Parchetul General isi prezinta miercuri bilantul pe anul 2017. La sedinta din cadrul Cercului Militar au sustinut discursuri procurorul general, Augustin Lazar, dar si presedintele Klaus Iohannis. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis sa nu participe la sedinta, scrie Ziare.com.

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a aratat care sunt cazurile reprezentative facute anul trecut de procurorii din Parchetul General.

Printre cauzele cu impact notabil care au fost finalizate in 2017, Lazar a enumerat anchetele privind acordarea ilegala a titlului de luptator in Revolutie, Dosarul Hexi Pharma, cazul Furtului tezaurelor antice si Dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990.

"Procurorii militari au avut o contributie relevanta la activitatea Ministerului Public, au clarificat aspecte ale istoriei recente a Romaniei", a tinut sa precizeze Lazar, facand trimitere la ancheta in Dosarul Mineriadei. "S-a retinut ca autoritatile statului au declansat un atac violent asupra manifestantilor pasnici", a explicat procurorul general al Romaniei.

"Cauza avand ca obiect fapte savarsite de membrii comisiei pentru acordarea titlului de Luptator in Revolutie care au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de 14.047.085 lei, reprezentand indemnizatiile acordate revolutionarilor, platite de catre casele judetene de pensii.

Dosarul Hexi Pharma, in care s-a retinut ca societatea comerciala mentionata a produs si comercializat catre numeroase unitati sanitare produse biocide neconforme sub aspectul concentratiei de substante active si al eficientei biocide.

Cauza cunoscuta sub denumirea de tezaurele antice, privind valorificarea si reciclarea de bunuri sustrase din siturile arheologice monument istoric; in acest dosar, este de mentionat recuperarea pentru patrimoniul cultural national a doua tabulae din bronz, cunoscute ca fiind Constitutia de la Troesmis, Dobrogea sau Lex Municipii Troesmensium, datate la 170 d.Hr., reprezentand cel mai vechi document epigrafic si legislativ descoperit pe teritoriul Romaniei, unul dintre cele mai vechi din Europa", a precizat procurorul general.

Dosarul Mineriadei

In acest dosar au fost trimise in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider sindical Miron Cozma.

Hexi Pharma

Procurorii Parchetului instantei supreme au trimis in judecata in luna martie 2017, la Tribunalul Bucuresti, dosarul Hexi Pharma, in care firma lui Dan Condrea este acuzata de 340 de infractiuni de inselaciune, de uz de fals si de participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.

In acest dosar sunt judecati si Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (49 de acte materiale) si pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, precum si Mihail Leva, directorul de productie al companiei, pentru fals in inscrisuri in cazul a 33 de acte materiale.

Cazul certificatelor de revolutionar

In 16 martie 2017, fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte 11 persoane au fost trimisi in judecata in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari, prin care s-a produs un prejudiciu de peste 14 milioane de lei, in urma indemnizatiilor acordate pentru 327 de falsi revolutionari, din sase localitati.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata pe Adrian Sanda, la data faptelor secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist (SSPR), Denisa Corina Tanase, fost secretar general al SSPR, si Cristina Valentina Cechi, fost sef serviciu la Departamentul pentru Revolutionari din SSPR, pentru noua infractiuni de abuz in serviciu, dintre care cinci cu consecinte deosebit de grave.

Cate dosare au fost solutionate in 2017

Potrivit procurorului general, in anul 2017 procurorii au solutionat peste 500.000 de dosare:

"Astfel, in anul 2017, procurorii au avut de solutionat 1.752.067 dosare, din care au solutionat 533.040 de dosare, 59.839 de inculpati fiind trimisi in judecata (circa 3.882 inculpati minori), din care arestati preventiv 6.092.

Au fost achitati definitiv 1.036 inculpati, din care 123 ca urmare a dezincriminarii (1,7% din inculpatii trimisi in judecata) ".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri