Cele mai dorite beneficii extrasalariale de catre angajatii romani au fost, in 2017, tichetele de masa. 52% din bugetele cheltuite in platforma BenefitOnline.ro au fost directionate catre acest tip de beneficiu. Topul beneficiilor este completat de cadouri, transport, vacante si pensii private (pilonul III). Industriile care acorda cele mai mari beneficii extrasalariale sunt: IT (380 de lei), call center (370 de lei) si productie (320 de lei).

Adrian Sarbu si Stelian Bogza au lansat, in 2013, BenefitOnline.ro, o platforma online care ofera beneficii extrasalariale pentru angajatii romani. Modelul de business a fost inspirat din Marea Britanie, acolo unde Adrian Sarbu a beneficiat de un astfel de sistem de beneficii.

"90% din companiile din Marea Britanie folosesc sisteme de beneficii online. In Romania, angajatorii au inceput sa majoreze bugetele alocate beneficiilor extrasalariale, astfel ca s-a ajuns ca acestea sa reprezinte undeva la 10-12% din ceea ce castiga un angajat intr-un an", a declarat Adrian Sarbu.

Business-ul celor doi antreprenori a crescut constant, astfel ca, in prezent, peste 60.000 de angajati din Romania folosesc platforma BenefitOnline.ro, care include peste 2.540 de beneficii extrasalariale active, de la aproape 1.400 de furnizori.

Cele mai dorite beneficii in 2017

Cele mai accesate beneficii, in 2017, au fost din categoria celor deductibile: tichetele de masa - 52% din bugetele cheltuite in platforma BenefitOnline.ro au fost directionate catre acest tip de beneficiu. In topul preferintelor angajatilor romani se mai afla si cadourile (oferite sub forma de carduri cadou la retaileri importanti, tichete sau vouchere de cumparaturi) - aproape 24% din bugetele de beneficii fiind alocate pentru diferite tipuri de cadouri, precum si decontarea serviciilor de transport in comun sau a carburantului – 10,5% din buget.

Topul preferintelor angajatilor este completat de vacante, accesarea lor realizandu-se prin intermediul voucherelor de vacanta. Pensiile facultative, pilonul III, activitatile din zona sport & wellness si sanatate (categorie ce include abonamente la retele private de sanatate, asigurari de sanatate, servicii stomatologice) s-au regasit de asemenea in preferintele angajatilor de anul trecut.

Am observat, in 2017, o apetenta a angajatilor pentru cadouri si gift-carduri, abonamente pentru sport & wellness, cat si pentru diferite tipuri de servicii medicale, categorii care atrag interesul si bugetele utilizatorilor platformei BenefitOnline.ro. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se accentueze si mai mult anul acesta

Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro

Cel mai scump beneficiu accesat anul trecut, in platforma BenefitOnline.ro, a fost un pachet de nastere, la un furnizor privat de servicii medicale, in valoare de 4.950 de lei.

Femeile cumpara cadouri, barbatii vor vacante

In 2017, femeile au optat mai mult pentru cadouri si cursuri profesionale, iar barbatii au investit mai mult in vacante in Romania si pensii private.

Optiunile angajatilor au fost diferite si in functie de generatia din care fac parte. Portofoliul de angajati care au folosit platforma BenefitOnline.ro in 2017 a fost impartit astfel: Baby Boomers (> 48 de ani) - 2,2%, Generatia X (38 - 48 de ani) - 16,5%, Generatia Y (18 - 37 de ani) - 81,3%.

Astfel, concluzia alegerilor de beneficii pe generatii a fost ca toti angajatii, indiferent de varsta, isi doresc cadouri, servicii de sanatate sau transport, in egala masura. Totusi, angajatii din generatia Y (cu varste cuprinse intre 18 – 37 de ani) sunt motivati mai mult de cursuri profesionale si limbi straine si de vacante in Romania. Angajatii din generatia X (cu varste cuprinse intre 38 – 48 de ani) au investit mai mult in pensii private si vacante in Romania.

Buget dublu pentru beneficii in 2017. Cum va arata 2018

Angajatorii au cheltuit peste 46 de milioane de lei pentru beneficiile pe care angajatii le-au ales anul trecut in platforma BenefitOnline.ro.

Bugetul de beneficii cheltuit de companii in 2017 a fost mai mult decat dublu fata de 2016, iar in 2018 volumul ar putea ajunge la 100 de milioane de lei. In primele doua luni ale anului 2018, bugetul de beneficii al companiilor deja alocat angajatilor a fost de aproximativ 23 de milioane de lei.

Sumele acordate lunar de companii pentru beneficiile extrasalariale ale angajatilor variaza intre 150 de lei si 750 de lei. Industriile care acorda cele mai mari beneficii sunt: IT (valoarea medie lunara a beneficiilor/angajat, in 2017, a fost de 380 de lei), call center (370 de lei), productie (320 de lei). Urmeaza in ordine serviciile (275 de lei), serviciile financiare (220 de lei) si retail (170 de lei).

Sursa foto: Shutterstock / garagestock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri