Ghidul solicitantului privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti este, in prezent, in elaborare si va fi lansat in semestrul al treilea din 2018, perioada de implementare urmand sa fie de 24 de luni, iar procedurile de achizitii publice se vor derula dupa inceperea procesului de implementare, estimeaza Ministerul Fondurilor Europene, potrivit unui raspuns transmis la solicitarea wall-street.ro.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), in colaborare cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, a obtinut, in 2016, fonduri de la Comisia Europeana pentru a acorda trusouri pentru nou-nascuti, care ar urma sa contina obiecte necesare precum paturica, biberon si termometru. Aproximativ 30.000 de mame cu risc social sau din grupuri vulnerabile ar urma sa beneficieze de kit, dupa ce ministerul va lansa ghidul si va da drumul la achizitii.

Fondurile de la Comisia Europeana au fost negociate pentru perioada 2017-2020. Cei din ministerul Muncii, condus atunci de Dragos Paslaru au stabilit, impreuna cu Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilul, obiectele necesare mamelor. Ministerul a fost ghidat de Ambasada Finlandei, tara care deruleaza acest program din 1970.

"Ministerul Muncii si Justitiei Sociale asigura doar asistenta legislativa, la solicitarea MFE", se arata intr-un raspuns solicitat de wall-street.ro si transmis de Ministerul Muncii condus de Lia Olguta Vasilescu.

Ce a ramas de facut pentru guvernul condus de PSD a fost sa porneasca achiziitile. Un an mai tarziu, achizitia nu a demarat, banii pentru 2017 sunt neatinsi, iar 30.000 de mame, care ar fi putut sa beneficieze de kit, nu au facut-o.

Ministerul Fondurilor Europene da, insa, asigurari ca banii care nu au fost folositi anul trecut vor fi redistribuiti pentru anii urmatori, astfel incat se vor cumpara mai multe kit-uri, iar procedurile de achizitii publice se vor derula dupa inceperea procesului de implementare a proiectului.

„Acest Program Operational include un plan de finantare pentru intreaga perioada de programare, in care este specificata suma totala acordata ca sprijin, defalcata pe ani si pe tipuri de deprivare materiala vizata. Pentru acest fond nu exista risc de decomitere”, se arata in raspunsul trimis de MFE la solicitarea wall-street.ro.

Printre motivele pentru care va dura mai bine de un an si jumatate lansarea Ghidului solicitantului pentru trusoul pentru nou-nascuti se numara lipsa de personal care sa lucreze la proiect si faptul ca entitatea care trebuie sa lanseze ghidul trebuie aprobata de Comisia Europeana, sustine Oana Toiu, fost secretar de stat in cadrul ministerului Muncii in timpul Guvernului Ciolos.

„Unul dintre motivele pentru care nu l-au lansat mai demult (n.r. ghidul solicitantului) este ca entitatea care trebuie sa lanseze ghidul trebuie aprobata de Comisia Europeana, iar ei, cand au schimbat ministri, au restructurat intern ministerul si au trebuit reaprobate”, spune Oana Toiu.

Reamintin ca Ministerul Fondurilor Europene a fost trecut in subordinea Ministerul Dezvoltarii Regionale in timpul guvernelor Grindeanu si Tudose si a fost reinfiintat ca minister de sine statator in timpul guvernului Dancila, fiind condus de Rovana Plumb.

„(n.r. Lansarea unui ghid al solicitantului) poate sa dureze de la doua luni pana la vesnic, pentru ca, de cele mai multe ori, nu sunt echipe dedicate pe call-uri si ai cativa oameni care lucreaza la mai multe lansari in acelasi timp si depinde care e prioritatea pe care o pune ministrul”, explica fostul secretar de stat.

Ministerul Fondurilor Europene are calitatea de beneficiar al proiectului trusoul pentru nou-nascuti, fiind responsabil de implementarea acestui program prin Serviciul Implementare POAD din cadrul Directiei Generale Managementul Proiectelor Europene si Comunicare Instrumente Structurale. Aspectele privitoare la implementarea programului vor fi prezentate in Ghidul solicitantului privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti.

Coordonarea Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD) este asigurata de catre Autoritatea de Management pentru programul Operational Capital Uman care este si Autoritatea de Management pentru POAD.

Sursa foto: dubova, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri