Edilul din Constanta, Decebal Fagadau, a anuntat joi, ca, la propunerea Asociatiei Arche, organizatia de patrimoniu Europa si Institutul Bancii Europene de Investitii au inclus cladirea Cazinoului din Constanta pe "Lista celor mai periclitate sapte monumente publice europene", scrie Agerpres.

"Ne bucura si ne intristeaza, in acelasi timp, aceasta nominalizare. Pe de-o parte, marea problema cu care ne confruntam de aproape zece ani, cea a birocratiei oficiale ce ne-a impiedicat sa investim banii ce i-avem la dispozitie pentru a reabilita si viabiliza aceasta cladire emblematica de patrimoniu, a capatat deodata ecou si importanta europeana si, din cate am inteles, conform uzantelor, odata cu aceasta nominalizare, cladirea Cazinoului se va bucura inclusiv de expertize si evaluari ale unor experti europeni. In acelasi timp, ca edil sef, sunt mahnit pentru faptul ca, pana acum, am parcurs trei etape complete de licitare a lucrarilor de reparatie capitala si tot atatea esecuri din cauza legislatiei, a contestarilor aferente, astfel incat imobilul, mandria si emblema arhitectonica a orasului sa fie declarat acum monument european in pericol", a declarat Fagadau.

Acesta a mentionat ca, pe baza opiniilor formulate de constanteni si transmise administratiei publice, Primaria a decis sa inceapa lucrarile de conservare a cladirii de patrimoniu - Cazinoul din Constanta, ce vor fi finalizate pana in luna noiembrie, de Ziua Dobrogei, independent de etapele de licitatie ce vor fi organizate de Compania Nationala de Investitii (CNI), pentru reabilitarea constructiei.

"De asemenea, pe baza chestionarelor de opinii, completate de cetateni, am decis ca viitoarea cladire va avea trebui sa raspunda unor functiuni culturale, in sfera spectacolelor si expozitiilor si a spatiilor publice de alimentatie", a declarat Fagadau.

Alaturi de primarul Constantei, la conferinta de presa s-au aflat si reprezentantii companiilor organizatoare ale festivalelor Untold si Neversea, care au declarat ca si-au oferit serviciile pentru organizarea unor campanii participative in favoarea mobilizarii cat mai multor resurse financiare si umane pentru reabilitarea Cazinoului constantean.

Citeste si:
Alegeri prezidentiale: Dosar penal pentru primarul din Ciobanu
Alegeri prezidentiale 2019:...

Sursa foto: Cazinou Constanta, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Reabilitarea Cazinoului din Constanta, criticata de europeni