Spitalul Metropolitan din Capitala, cu o suprafata de 47.000 de metri patrati, ar urma sa fie gata in cel mult 20 de ani, potrivit Ministerului de Finante, sau „intr-un timp rezonabil”, dupa cum a declarat primarul general Gabriela Firea. In schimb, spitalele private din tara, cu o suprafata mai mica si cu mai putine paturi, se construiesc in circa doi ani, iar peste hotare, spitalele de circa 80.000 de metri patrati sunt gata in patru ani.

Spitalul Metropolitan din Bucuresti, care va avea o suprafata de peste 47.000 de metri patrati si va fi construit in zona Pipera, ar urma sa fie gata in maximum 20 de ani, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, dar primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca se va construi intr-un timp rezonabil si nu in 20 de ani, asa cum a trecut Ministerul de Finante din ”motive birocratice”.

Spitalele private, care se intind pe o suprafata mai mica decat cea prevazuta pentru Spitalul Metropolitan si au numar mai mic de paturi, au avut termene de constructie de circa doi ani si au fost respectate.

Un spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica gata in 2019

Lucrarile, demarate de Asociatia Daruieste Viata, la primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania au inceput in decembrie 2017 si sunt estimate sa fie finalizate in martie 2019. La inceputul lunii martie au ramas doar doi ofertanti in cursa pentru realizarea spitalului, iar suma estimata pentru constructie este de 8 milioane de euro.

Cladirea va avea 8.000 mp, desfasurati pe subsol, parter si trei etaje pentru Oncologie si Radioterapie, care vor fi complet utilate si mobilate, conform celor mai moderne standarde. Vor fi 52 de paturi in Sectia de Oncologie pentru internare continua, 10 paturi pentru sectia de Chirurgie Oncologica, 25 paturi in Departamentul Ambulator, 10 Camere Sterile, un compartiment pentru Radioterapie, sali pentru activitati educationale si recreere, biblioteca si cinema, iar parintii vor avea paturi langa paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei in spital.

Sursa foto: Daruieste Viata

Primul spital din Romania al Medicover, construit in doi ani

Furnizorul de servicii medicale private Medicover a inaugurat, in martie 2012, primul sau spital din Romania, situat in zona Aviatiei din Capitala. Spitalul, care se intinde pe o suprafata de 7.000 mp, fiind situat intr-o cladire cu sapte etaje, a fost finalizat dupa doi ani si reprezinta o investitie de 20 de milioane de euro, bani destinati constructiei si echipamentelor.

Spitalul are o capacitate de 122 de paturi. Unitatea medicala dispune de un departament de chirurgie, un bloc operator cu trei sali de operatie, doua sali de nastere, o unitate de terapie intensiva pentru nou-nascuti, un departament de spitalizare de zi si continua pentru adulti si copii, un departament de imagistica, o maternitate, un departament de pediatrie, precum si de un ambulator cu 25 de cabinete medicale.

Spitalul de pediatrie Medlife

Medlife a inceput constructia la spitalul de pediatrie din zona Baneasa, cu o suprafata de peste 5.200 de metri patrati, in 2010 si a fost deschis in iunie 2011.

Peste hotare, constructiile spitalelor dureaza mai putin

Un spital de 79.000 de metri patrati, gata in trei ani

Spitalul din Hochst, Frankfurt, care va avea o suprafata de 79.000 de metri patrati, va avea 664 de paturi si va permite ingrijirea a 22.500 de pacienti pe an. Unitate va avea, de asemenea, 10 sali de operatie. Dupa ceremonia simbolica de incepere a lucrarilor din vara anului 2016, fundatia a fost turnata in luna noiembrie a aceluiasi ani. Scheletul cladirii a fost gata doar un an mai tarziu, in toamna anului 2017, iar eliportul de pe acoperisul spitalului va fi realizat in primavara acestui an.

Cladirea va fi gata in 2019, urmand o perioada de testare care va dura cateva luni inainte ca constructia sa devina operabila.

Costurile inlocuirii cladirii Klinikum Frankfurt Hoechst sunt estimate la 263 de milioane de euro. Statul german contribuie cu 55 de milioane de euro. Cladirea existenta din 1960 va fi demolata dupa ce spitalul va incepe sa functioneze.

Spitalul, care va respecta standardul de casa pasiva (passive house), o constructie care nu necesita un sistem de incalzire conventional, datorita izolatiei termice. Aceste cladiri se numesc „pasive”, pentru ca o mare parte din cererea lor de incalzire este acoperita de surse „pasive” precum radiatii solare, caldura ocupantilor sau instalatii tehnice. O astfel de cladire consuma cu circa 90% mai putina energie pentru incalzire decat cladirile existente si cu 75% mai putina energie decat o constructie noua, obisnuita.

Sursa foto: passivehouse-international.org

Spitalul din Bristol, Marea Britanie

In 2005, autoritatile britanice au decis sa construiasca un nou spital. In 2010, contractul a fost acordat companiei Carillion pentru constructia noii cladiri Brunel, realizata pe 7 etaje, pe o suprafata de 114.000 de metri patrati, cu 800 de paturi si 24 de sali de operatie. Costul proiectului s-a ridicat de 432 de milioane de lire, adica circa 496 de milioane de euro. Cladirea a fost gata in 2014.

Spitalul de pe insula

Constructia spitalul Nobo Otrobanda din Willemstad, oras aflat in sudul insulei Curacao, aflata in Marea Caraibelor, a inceput in noiembrie 2014 si va fi gata pe 28 august 2018. Spitalul va avea 300 de paturi, o parcare subterana cu 535 de locuri si va acoperi o suprafata de 40.000 de metri patrati.

Cladirile de birouri care se ridica mai repede

Cladirile de birouri care, adesea, se intind pe o suprafata de peste 30.000 de metri patrati, sunt ridicate in patru ani.

Trei cladiri de birouri finalizate in aproape 4 ani

Constructia primelor doua cladiri de birouri din cadrul proiectului Timpuri Noi Square din Capitala a fost inceputa in primele saptamani ale anului 2015, iar cladirile au fost inaugurate la finalul lunii octombrie din 2017. Astfel, in doar doi ani si 10 luni a fost finalizata constructia a doua cladiri de birouri de 10 etaje, in suprafata totala de 32.000 metri patrati.

Constructia celei de-a treia cladiri de spatii de birouri, cu o suprafata totala de 20.000 metri patrati inchiriabili de spatii comerciale si de birouri clasa A, a fost inceputa in iulie 2017 si va fi finalizata pana la finele anului 2018.

Costurile totale de constructie pentru intregul proiect s-ar ridica la aproximativ 75 de milioane de euro, potrivit estimarilor wall-street.ro.

Sediul Renault va fi gata in doi ani

Globalworth Real Estate Investments Ltd., cel mai mare proprietar de cladiri de birouri din Romania,a achizitionat terenul de 57.000 mp detinut anterior de Coca-Cola HBC Romania si dezvolta noul sediu al Groupe Renault Romania din Bucuresti. La finalul anului 2017 au inceput lucrarile, iar finalizarea este prevazuta pentru primul trimestru al anului 2019.

Sursa foto: Agerpres Foto / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri