Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a Estrellei Stefanescu, sef serviciu in cadrul Companiei Nationale CFR SA, pentru luare de mita. In acelasi dosar au fost acuzate si trimise in judecata patru firme, printre care Regiotrans SRL, societatea lui Costel Comana, omul de afaceri decedat intr-un avion cu destinatia Costa Rica, scrie Agerpres.

Estrella Stefanescu, sef serviciu Urmarire Transporturi in cadrul CNCF CFR SA, este acuzata de savarsirea infractiunii de luare de mita.

In acelasi dosar este implicat si Iorgu Ganea, asociat al SC REGIOTRANS SRL si fost administrator al aceleiasi societati, acuzat de participatie improprie in modalitatea instigarii la infractiunea de acordare de subventii cu incalcarea legii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si evaziune fiscala.

De asemenea, au fost trimise in judecata si patru firme:
- SC REGIOTRANS SRL, operator de transport feroviar public de calatori, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie in modalitatea instigarii la infractiunea de acordarea de subventii cu incalcarea legii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (74 acte materiale);
- SC RAIL FORCE SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la participatie improprie in modalitatea instigarii la infractiunea de acordarea de subventii cu incalcarea legii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (64 acte materiale);
- SC RC CF TRANS SRL, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si complicitate la participatie improprie in modalitatea instigarii la infractiunea de acordarea de subventii cu incalcarea legii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (74 acte materiale);
- SC MARUB SA, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala (28 acte materiale).

Statul roman s-a constituit parte civila in cauza cu suma totala de 1.156.064.128 de lei. In vederea recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat cu titlu de subventie si prin evaziune fiscala, respectiv pentru confiscarea speciala a sumei ce face obiectul infractiunii de luare de mita, s-au instituit masuri asiguratorii pe mai multe bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor din dosar, persoane fizice si juridice, precum si pe bunuri lasate mostenire de suspectul decedat Costel Comana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse.

Care sunt acuzatiile procurorilor

„Inculpata Stefanescu Estrella, in calitate de sef serviciu in cadrul CNCF-CFR SA, in perioada 3 iunie 2010 - 6 aprilie 2015, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle sale de serviciu, a pretins, a acceptat promisiunea, respectiv dupa caz, a primit, de la directorul general al SC REGIOTRANS SRL, sume de bani si foloase necuvenite in cuantum total de 24.653,67 lei (combustibil, un laptop, un telefon si abonament telefonic, servicii de cazare in statiune turistica, reparatii la autoturismul personal etc., precum si suma de 923 lei numerar).

Activitatile in legatura cu care aceasta a primit banii si bunurile sub forma de mita au constat in confirmarea, din partea CNCF CFR SA, a volumului de tren km (indicator principal in functie de care se acorda subventia) realizat de inculpata REGIOTRANS SRL. Documentele in care era facuta aceasta confirmare au fost atasate cererilor si notelor de fundamentare pe baza carora inculpata SC REGIOTRANS a obtinut, in mod nelegal, subventii de la bugetul de stat”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

In perioada 7 ianuarie 2009-20 ianuarie 2015, in baza a 74 de cereri si a notelor de fundamentare si justificare a subventiilor atasate cererilor, Iorgu Ganea si Costel Comana (decedat in data de 25.02.2015), i-ar fi determinat pe functionarii publici din cadrul Ministerului Transporturilor-Directia Economica (care au actionat fara vinovatie), sa acorde SC REGIOTRANS SRL, subventii in valoare totala de 236.238.281 lei (echivalentul a 54.506.882 euro) cu incalcarea legii.

Suma de 236.238.281 lei reprezinta parte din suma totala de 1.061.343.466 lei ce a fost incasata de inculpata SC REGIOTRANS SRL cu titlu de subventie de la buget in perioada 2009-ianuarie 2015.

Citeste tot comunicatul pe Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri