Vaccinul nonavalent Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejeaza impotriva a patru tipuri de cancer, a fost lansat vineri la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, conform Agerpres.

Vaccinul protejeaza impotriva infectiei cu 7 tipuri de HPV implicate in producerea cancerului si a 2 tipuri implicate in producerea verucilor genitale.

Noul vaccin, disponibil acum si in Romania, reprezinta un instrument de preventie impotriva bolilor provocate de infectia cu HPV, virusul care cauzeaza 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.

Mai exact, vaccinul nonavalent protejeaza impotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75 - 85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad inalt (CIN 2/3), a 85 - 90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90 - 95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad inalt (VIN2/3), a 80 - 85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75 - 85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad inalt (VaIN 2/3), a 90 - 95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85 - 90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad inalt (AIN 2/3) si a 90% din cazurile de veruci genitale, spun medicii.

Potrivit specialistilor, HPV este al doilea agent patogen ce cauzeaza cancer, provocand 30% din cancerele noi atribuibile unei infectii la nivel global.

"Este un produs pentru sanatate publica, care previne cancerul. (...) 1.800 de femei mor in fiecare an in tara noastra. Asta inseamna ca 5 - 6 femei mor zilnic daca facem o medie. Cred ca este o mare oportunitate pentru Romania, atat fete cat si baieti, pentru ca sunt multe tari unde si baietii beneficiaza de vaccinarea impotriva infectiei cu HPV", a afirmat vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

El a subliniat ca vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punct de vedere al sigurantei.

"Siguranta vaccinului este esentiala si la fel de importanta este si eficacitatea. (...) Vaccinarea anti HPV este cel mai eficient implementata atunci cand ai organizat un program national", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, vaccinarea este utila incepand cu varsta de 11 ani, atat la baieti cat si la fete.

"Probabil ca o sa trecem de la screeningul, asa-numitul examen Babes Papanicolau, la detectia directa a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de facut, mult mai eficient si mult mai usor de gestionat. Screeningul si vaccinarea trebuie asociate intotdeauna. (...) Screeningul poate fi inlocuit conform ultimelor recomandari cu testarea HPV", a declarat acesta.

Managerul Institutului Nationale de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu Cercel, a spus ca in fiecare an aproximativ 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

"Noi in Romania pot sa spun ca am facut progrese insemnate in ultima perioada de timp din foarte multe puncte de vedere in structura sectorului sanitar. Si ne pregatim acum sa facem evolutie si in aceasta patologie indusa de Papiloma Virus. Discutam in fiecare an de aproximativ 5.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Nu va ganditi ca sunt diagnosticate la o varsta avansata, sunt diagnosticate la o varsta tanara si daca luam in considerare care este rata de mortalitate a acestor femei la varste tinere este ceva oribil, catastrofal. (...) Acest virus se face responsabil de 100% din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual, de 88% din totalul cancerelor anale. 70% din cazurile de cancer vaginal sunt date de aceasta familie de HPV, 50% din cancerele peniene, 48% din cancerul vulvar. Infectia apare precoce. In momentul in care apare primul contact sexual penetrant 65% dintre fete dezvolta infectie cu HPV in jurul varstei de 16 ani", a explicat medicul.

Sursa foto: Shutterstock / Billion Photos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri