Dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, a declarat marti ca Romania a progresat mult in ceea ce priveste transportul copiilor nascuti prematur si a anuntat ca vor fi achizitionate noi ambulante speciale, care vor inlocui masinile de acest tip ce sunt deja invechite, potrivit Agerpres.

"Am progresat mult in ideea transportului copiilor nou nascuti prematur. Daca analizam numai acum 10 ani, nu aveam masini specializate. Erau vreo doua in tara, prin 2004 - 2005, si am inceput. Elicopterele nu erau echipate cu incubatoare potrivite pentru copii. Acum cel putin avem masini pe regiuni. Avem masini in mai multe judete, care asigura transportul neonatal al copiilor aflati in stare critica. (...) In proiectul de achizitii de ambulante care va avea ca sursa de finantare chiar fonduri europene sunt prevazute zece masini de nou nascuti ce vor inlocui masinile care sunt invechite plus intarirea capacitatii de transport si pe calea aeriana. Sunt ambulante dedicate nou nascutilor, sunt cu incubator, cu o masa speciala incalzita de lucru in cazul in care nou nascutul are o problema sa poata sa se opreasca sa lucreze sa il stabilizeze. (...) In cursul acestui an, va porni licitatia in cel mai scurt timp, dupa care livrarea lor va fi anul acesta sau anul viitor. O flota noua de masini pentru nou nascuti. Sunt prevazute in jur de zece masini cel putin", a precizat Arafat, intr-o dezbatere.

El a subliniat ca este vorba despre masini care transporta nou nascuti in stare critica.

"Aceste masini sunt pentru copii aflati in stare critica. (...) Vorbim aici despre copii care au nevoie de ventilatie, de ingrijire foarte complexa si atunci sunt aceste unitati mobile de terapie intensiva neonatala. (...) De cand am inceput sa facem aceste transporturi am salvat foarte multe vieti, pentru ca inainte acesti copii erau efectiv netransportabili. Nu puteai sa ii duci de la un spital catre altul pentru ca stiai ca o sa iti moara in drum. Acum s-a dat o sansa in plus", a afirmat Arafat.

Potrivit acestuia, zilnic si elicopterele SMURD au interventii de transport neonatal. "Nu exista zi sa nu avem unul - doua sau chiar trei din elicopterele noastre fara sa aiba o interventie de transport neonatal, iar ambulantele pentru nou nascuti transporta de regula daca distanta este mai mica sau daca elicopterele nu pot sa faca transportul pe cale aeriana din cauze meteo", a aratat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri