Tulburarea linistii locatarilor se sanctioneaza cu amenzi care pornesc de la 200 de lei si ajung la 1.500 de lei, potrivit prevederilor incluse in legea din domeniul ordinii si sigurantei publice. Vecinii galagiosi ar fi putut risca si inchisoarea, dar proiectul de modificare a legii pus in dezbatere de Ministerul de Interne a ajuns la Guvern fara aceasta prevedere.

Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma este o contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 200 si 1.000 de lei, potrivit legii nr. 61/1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 96/2014.

Tulburarea linistii locatarilor intre orele 22.00-8.00 si 13.00-14.00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora se sanctioneaza cu amenzi de la 500 de lei la 1.500 de lei.

Ore de liniste: amenzi de pana la 1.000 de lei pentru petrecareti

Organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate care ar tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in apropierea imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban reprezinta o contraventie si se amendeaza cu sume cuprinse intre 200 si 1.000 de lei.

Contraventiile se constata de catre primar, imputernicitii acestuia, de catre ofiterii sau agentii de politie ori de catre ofiterii, maistrii militari si subofiterii din jandarmerie, precum si, pentru faptele constatate in zona specifica de competenta, de catre politistii de frontiera. In cazul contraventiilor pentru care legea prevede sanctiunea amenzii, agentul constatator, odata cu constatarea, aplica si sanctiunea.

Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor prin care s-a aplicat sanctiunea amenzii se poate face in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia si se solutioneaza de judecatorie.

Potrivit unui proiect de lege pus un dezbatere publica la inceputul lunii noiembrie 2017 de Ministerul de Interne, vecinii galagiosi riscau inchisoarea pentru tulburarea linistii publice. Astfel, proiectul prevedea ca fapta persoanei care, fiind avertizata sa inceteze activitatile contraventionale, continua si tulbura, astfel, folosinta locuintei locatarilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

Proiectul de lege a fost, insa, modificat si a trecut de Guvern intr-o forma care nu mai prevede inchisoarea pentru disturbarea linistii publice si urmeaza sa ajunga in Parlament.

Sursa foto: By Valery Sidelnykov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri