Primaria Capitalei va oferi ajutor financiar de aproape 11.000 de lei pentru femeile care doresc sa faca fertilizare in vitro, potrivit unui proiect de hotarare aprobat in sedinta CGMB, scrie Ziare.com.

Potrivit proiectului depus, sumele se vor acorda sub forma unor vouchere in trei transe, numai in baza unei scrisori medicale.

De asemenea, asa cum a precizat primarul general Gabriela Firea, nu este impusa conditia casatoriei pentru acordarea ajutorului financiar.

"Am primit intrebarea daca este treaba primariei daca sunt cupluri in Bucuresti care nu reusesc sa aiba copii sau daca e treaba primariei sa recomande vizita la medic a femeilor insarcinate. Da, este treaba primariei. Ca femeie, ca mama, ca primar, spun ca da, este treaba primariei", a spus Firea la inceputul sedintei de Consiliu.

Potrivit expunerii de motive, in Romania se fac anual 5.000 de fertilizari in vitro, de 10 ori mai putine decat in Europa de Vest, existand insa anumite probleme din cauza carora cuplurile nu pot avea copii, iar fertilizarea in vitro este singura solutie.

Citeste si:
USR Bucuresti: Reclama de 2 mil. de euro pentru companii municipale
USR Bucuresti: Doua companii...

"In aceste conditii, se impune in continuare o interventie activa a Primariei Capitalei in domeniul incurajarii natalitatii si a ratei fertilitatii, astfel incat cuplurile infertile sa fie sprijinite in procesul conceperii copiilor prin procedura de reproducere asistata", explica municipalitatea.

Astfel, Gabriela Firea propune acordarea de vouchere pentru realizarea fertilizarii in vitro, in valoare de 10.800 de lei, echivalentul sumei de 3.000 de euro, suma acordata in trei transe de cate 3.600 de lei.

Cand se acorda voucherele

Primul voucher se acorda dupa procesarea cererii in baza primei scrisori medicale, al doilea se acorda inainte de efectuarea punctiei ovariene in baza celei de-a doua scrisori medicale, iar al treilea voucher se acorda inainte de embriotransfer, in baza celei de-a treia scrisori medicale.

Se deconteaza una, doua sau trei proceduri in decursul a 18 luni, pentru aceeasi persoana, precizeaza municipalitatea.

Citeste si:
Firea, data in judecata pentru datoriile RADET
ELCEN da in judecata Primaria...

De asemenea, se propune un buget multianual de 10,8 milioane de lei pentru perioada iunie 2018 - decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de femei.

Criterii de eligibilitate

Criteriile de eligibilitate sunt: cuplurile infertile au indicatie pentru procedura de fertilizare in vitro, membrii cuplului sunt asigurati medical, partenerul sufera de azoospermia, femeile au intre 24 si 45 de ani.

Dosarul pentru solicitarea ajutorului financiar trebuie sa cuprinda cererea tip care se gaseste pe site-ul ASSMB, copii ale actelor de identitate ale ambilor parteneri, scrisoarea medicala cu indicatia inceperii procedurii de fertilizare in vitro eliberata de catre o unitate sanitara publica sau privata acreditata, scrisoare medicala pentru realizarea punctiei ovariene si scrisoare medicala pentru embriotransfer.

De asemenea, femeile trebuie sa aiba domiciliul stabil in Bucuresti sau sa aiba resedinta in Bucuresti (viza obtinuta cu cel putin sase luni inainte de inceperea proiectului).

Citeste si:
Nicusor Dan da in judecata PMB pe marginea proiectului Cismigiu
Nicusor Dan da in judecata...

Dosarul va fi depus la sediul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSMB).

Sursa foto: Olesia Bilkei / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Primaria Bucuresti, ajutor financiar de 153 de milioane de euro