Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, mai multe proiecte de hotarare in baza carora servicii precum administrarea parcajelor, managementul traficului, intretinerea arterelor de circulatie sau a spatiilor verzi vor fi delegate celor 9 companii municipale, potrivit Agerpres.

Proiectele au fost adoptate cu majoritate simpla, dupa ce din cuprinsul lor au fost scoase anexele privind bunurile imobile, bunurile de patrimoniu ce ar fi urmat sa fie administrate de societati, motiv pentru care reprezentantii USR si PNL au anuntat intentia de a le ataca in contencios administrativ.

"In primul rand, delegarea serviciilor de utilitate publica in conformitate cu prevederile Legii 51/2006 si a serviciilor de administrare a domeniului public conform Legii 71/2002 nu a fost facuta niciodata pana acum in Bucuresti, iar acum cand am decis sa intram in deplina legalitate, apostolii dreptatii din Consiliul general se opun. Ei bine, vom adopta in aceasta sedinta doar delegarile de servicii publice, urmand ca chestiunile legate de patrimoniu si tarife sa fie adoptate in sedinta viitoare. Inteleg foarte bine ca exista, pentru unii, o frustrare imensa pentru faptul ca aceleasi cateva firme private abonate de ani de zile la contracte pe bani grei cu Primaria au fost decuplate de la bugetul municipalitatii, pentru ca asta este realitatea la care noi am venit cu o alternativa, cu o idee aplicata de mult timp cu succes in multe capitale europene", a declarat edilul general, Gabriela Firea.

Ea a mentionat ca exista de asemenea multe alte orase si municipii din Romania care si-au infiintat societati comerciale, unele dintre ele conduse de membri PNL.

USR declanseaza actiune in contencios administrativ

Reprezentantii USR au anuntat ca vor sesiza prefectul Capitalei si vor declansa actiune in contencios administrativ pentru "un grav abuz procedural" la care a recurs primarul general, Gabriela Firea.

"Hotararile privind delegarea serviciilor care implica bunuri imobile sunt hotarari ce privesc patrimoniul Capitalei si nu pot fi aprobate decat cu votul a doua treimi dintre consilieri. Cu toate acestea, stiind ca nu are voturile necesare, Gabriela Firea a recurs la un abuz procedural. Mai precis, a sters din cuprinsul hotararilor toate anexele privind bunurile imobile, bunurile de patrimoniu ce ar fi urmat sa fie administrate de societati. Astfel, in mod abuziv si ilegal, acele hotarari nu mai sunt considerate de patrimoniu si pot fi adoptate cu majoritate simpla (50%+1), adica exact numarul de voturi pe care le controleaza PSD - ALDE", a aratat consilierul general Roxana Wring (USR).

Catalin Deaconescu (PNL) a sustinut ca proiectele reprezinta "o forma fara fond" si ca liberalii intentioneaza la randul lor sa le atace in contencios administrativ.

Gabriela Firea solicita vot nominal. Vrea sa ii dea in judecata pe cei care i se opun

"Vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca in momentul in care se va vota transferul patrimoniului de la aceste regii de ev mediu catre companiile moderne, municipale, europene, voi solicita vot nominal, ca sa va dam in judecata pe cei care nu votati si sa spuneti dumneavoastra la instanta de ce blocati Bucurestiul si de ce ii blocati pe bucuresteni. (...) Voi face publica lista cu toti angajatii, cu toate rudele dumneavoastra, cu toti prietenii colegilor dumneavoastra. In Primaria Capitalei si in subordonate avem 40.000 de angajati. Avem lista completa cu toate rudele, cunostintele, prietenii, vecinii, iubitii... celor de PNL, de la PDL... Acesti consilieri care se opun, dar rudele si prietenii lor castiga bani grei de la Primaria Capitalei. Nu va este in avantaj acest subiect", a declarat Firea.

Roxana Wring a replicat ca USR ar incalca legea abia in momentul in care ar vota proiectele respective.

"Doamna primar general ne-a amenintat ca, data viitoare, daca nu votam asa cum considera majoritatea PSD-ALDE, ne va da in judecata si va face un vot nominal. Eu o informez pe doamna primar general ca noi am incalca legea daca am vota asa cum spune dansa. In al doilea rand, consilierii generali pot vota: pentru sau impotriva. Au acest drept, deci nu incalcam legea daca votam 'nu'", a precizat ea.

Consilierul municipal PNL Cristian Olteanu a subliniat ca liberalii nu sunt impotriva infiintarii de companii municipale, in contextul in care administratiile liberale din tara au urmat la randul lor un astfel de model.

"Dar exista o diferenta foarte mare intre ceea ce s-a intamplat acolo si ceea ce, din pacate, nu am facut noi acum un an de zile, si anume o dezbatere pe domeniile pe care se pot face societatile comerciale. (...) Fiecare cetatean plateste impozite si are nevoie sa stie ce se intampla cu banii lui. Aceasta am cerut timp de un an de zile si asta va spun si acum. Va rog sa scoateti de pe ordinea de zi aceste noua puncte, va cer sa faceti o sedinta dedicata acestui subiect, asa cum am cerut acum cateva luni. Va rog sa puneti pe acea ordine de zi un proiect de transparentizare a activitatii", a spus el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri