In judetul Iasi, Bogdan Tanasa a adunat in jurul lui o comunitate care schimba vietile oamenilor. Impreuna construiesc case pentru familii, copii si batrani care locuiesc in conditii inumane, care nu au resursele financiare sa faca fata vietii sau care au trecut prin momente de cumpana. Cu sprijinul donatorilor si al voluntarilor, Bogdan nu le ofera doar case, ci le prezinta conceptul demnitatii, al investitiei in educatie si al sentimentului de a oferi ajutor.

Bogdan Tanasa a locuit in comuna Popricani, din judetul Iasi, vizavi de Casa de Copii. Moartea mamei sale, pe cand Bogdan avea 14 ani, si educatia severa primita de la tatal sau, l-au facut sa inteleaga mai bine nevoia de afectiune a copiilor. Cand au venit englezii in Romania, dupa Revolutie, ca sa acorde ajutoare familiilor din mediul rural, Bogdan s-a oferit sa le fie traducator. Prin intermediul lor a descoperit ce inseamna voluntariatul.

Bogdan a terminat liceul, a fost sase luni student si a muncit 10 ani in Marea Britanie, apoi s-a intors acasa ca sa isi faca o familie. Locuieste la bloc impreuna cu sotia si baietelul de 7 ani si conduce aceeasi masina de ani de zile, cu care bate drumurile ca sa cumpere materiale de constructie, rechizite, haine sau, mai simplu, sa ajute oameni - toate acestea in timp ce se ocupa de fabrica lui de brichete si peleti, construita cu bani de la Uniunea Europeana.

7 case intr-un an

Prima casa a fost construita dupa ce a vazut o stire in presa locala despre un baietel care spunea ca n-a avut si nici macar n-a vazut vreodata o masinuta. A plecat spre Brosteni, comuna Vladeni, cu saci cu jucarii de la baietelul sau, dar, cand a ajuns acolo, a vazut ca nu doar jucariile lipseau, ci conditiile de trai necesare celor sase copii parasiti de mama si intretinuti cu greu de tata.

„Instinctul meu de a face bine m-a impins de la spate sa fac lucrul acesta. Atunci, pe loc, dupa ce am vazut materialul, i-am zis sotiei sa pregateasca jucariile”, povesteste Bogdan Tanasa.

Speriat de ce a vazut, Bogdan a publicat povestea pe pagina de Facebook, cerand ajutorul prietenilor, care, la randul lor, au distribuit povestea si, impreuna, au reusit sa stranga 19.000 de euro cu care au construit prima casa in aproape o luna si pe care au dotat-o cu tot ce era necesar. Au inceput pe 16 decembrie 2014 si au terminat pe 28 ianuarie 2015.

Pentru a construi prima casa, familia Tanasa a renuntat la vacanta planificata si l-a sustinut pe Bogdan inca de la inceput. Baiatul lui, in varsta de 7 ani, pune jucarii deoparte pe care le doneaza celor care au nevoie.

Pentru materiale, Bogdan a apelat la prietenii care au diverse afaceri: unul produce geamuri, unul produce tabla si ofera materialele de constructii ramase de la blocurile din cartierele rezidentiale pe care le construiesc.

Constructia Casei Share 2 a inceput in martie 2015 dupa ce Bogdan a aflat de cazul unei familii din Popricani, unde patru fetite locuiau cu parintii intr-o singura camera. Tatal se chinuia sa isi gaseasca de munca, iar mama incerca sa le ingrijeasca bine si sa le duca la scoala. Au fost necesari 30.000 de euro pentru a finaliza casa, dotata cu apa curenta, caldura, baie si canalizare.

In timpul lucrarilor de la Casa Share 2, vecinii Gabriel si Andreea le-au oferit adapost in casa lor, aflata in constructie, unde nu aveau decat o camera locuibila. Au dormit pe jos, intr-o alta camera neincalzita, doar ca sa le fie fetitelor mai bine. In iulie 2015, Bogdan a inceput sa puna umarul la constructia casei si cu 9.000 de euro a fost gata, fiind dotata cu incalzire, apa calda si baie.

Urmatoarea casa a fost construita dupa ce casa unei familii din comuna Miroslava, judetul Iasi a ars. Familia avea trei copii, mama facea curatenie intr-un hypermarket, iar tatal lucra in Germania. In doar 28 de zile, Asociatia Casa Share a construit o casa din banii donati: 18.000 de euro.

Tot in perioada iulie-august s-a apucat sa construiasca casa pentru o familie cu 8 copii din satul Moinesti, comunica Popricani. Din donatiile in valoare de 15.000 de euro a fost gata casa intr-o luna si douazeci de zile.

In octombrie a inceput constructia celei de-a sase case, dupa ce a aflat povestea Anei, in varsta de 10 ani si a lui Stefan, in varsta de 14 ani. Cei doi frati locuiau singuri in casa parinteasca dupa ce mama i-a abandonat, iar tatal a fost arestat. Bogdan a vrut sa le reconstruiasca casa, dar aceasta este pusa sub sechestru, asa ca a refacut, in cinci zile, camera, un hol si o bucatarie, cu 3.000 de euro.

A saptea casa a fost construita pentru o mama cu opt copii, care ii intretinea din alocatii si din munca cu ziua. Casa de chirpici, neterminata, in care dormeau toti in doua paturi s-a transformat intr-una noua cu baie, bucatarie, soba si apa curenta, unde copiii dorm in paturi duble.

Voluntarii care doneaza timp, bani si materiale

O parte din materiale sunt donate de companii care construiesc cartiere rezidentiale, iar altele sunt cumparate din banii care sunt donati de oameni.

Printre cei care sustin proiectul se numara si sotii Ashforth. El este cetatean britanic, ea este romanca si impreuna doneaza bani si timp pentru familiile si copiii din comunitatea Casa Share.

Printre voluntari se numara si cei care au o casa construita deja de Asociatia Casa Share, dar si IT-isti care cara roaba, matura sau ajuta cum pot, dar, in general, este dificil pentru voluntari sa fie prezenti la lucrari, pentru ca nu au timp, lucreaza, spune Bogdan: „Nu prea avem in noi cultura voluntariatului. Nu am fost crescuti cu voluntariatul de mici. Pe cand, afara, a fi voluntar este apreciat foarte mult si conteaza la CV”.

Firmele pot dona cei 20% din impozitul pe profit, cetatenii pot dona cei 2% din impozitul pe venit, iar cine doreste poate trimite un sms la 8849 cu mesajul: Casa Share.

Case pentru cei nevoiasi

Casa Share 8 a fost construita la inceputul anului 2016 pentru sotii Ovidiu si Petronela si fratele lui Ovidiu, Cezar, carora le-a luat foc casa. In 25 de zile a fost ridicata casa cu 9.000 de euro.

A noua casa a fost construita pentru o familie care are doi copii si locuieste in satul Moinesti.

Casa unei batrane a ars. Asa incepe povestea celei de-a zecea case construite de Bogdan. In satul Borsa, comuna Vladeni, casa unei femei fara copii si nepoti a ars din temelii. Femeia s-a mutat in adapostul improvizat pentru animale. Bogdan a aflat povestea ei si a decis sa ii ridice o casa in luna aprilie a anului 2016. Acum, bunica sta impreuna cu o mama si copiii ei, alungati de tatal alcoolic.

Casa Share 11 a fost construita tot din apelurile lui Bogdan dupa ce a aflat povestea unei familii din comuna Voinesti, judetul Iasi, careia i-a luat foc casa de la o lumanare, folosita pentru ca nu aveau curent. Mama si doi copii au murit in incendiu, iar tatal a ramas sa aiba grija de ceilalti cinci copii. Casa a fost gata la inceputul lunii noiembrie 2016.

La finalul lunii noiembrie, casa Share 12 a fost gata. Familiei Margarint din satul Moimesti, comuna Popricani, i-a fost distrus acoperisul de catre o ploaie cu gheata, iar peretii au inceput sa cada din cauza infiltratiilor. Bogdan a publicat povestea pe Facebook, iar oamenii au inceput sa intrebe cu ce pot ajuta.

Urmatoarea casa a fost construita pentru o mama care creste singura 4 copii si ii duce cu caruta la scoala. Cosmin, baiatul familiei, a cazut dintr-un copac in urma cu 4 ani si are grave probleme la coloana pe care Bogdan incearca sa le trateze. Asociatia Salveaza o Inima a preluat cazul lui Cosmin si incearca sa stranga donatii pentru el.

Investitia in educatie schimba societatea

Adesea, in timp ce Asociatia Casa Share construieste case, familiile sunt trimise in vacanta la munte sau la mare, iar copiii din Casele Share merg la scoala sau muncesc. Bogdan i-a dus pe copii in vacante si tabere. I-a scos din globul lor inchis si i-a introdus in lumea larga, prin educatie si socializare.

„Cei pe care ii ajut, ii ajut sa isi gaseasca locuri de munca, sa se descurce bine la scoala. Pe cei care invata bine ii duc la munte, la mare, in tabere. De 4 ani de zile de cand fac proiectul, am realizat ca doar educatia poate schimba ceva in evolutia societatii noastre. Pentru ca pe acei copii pe care ii gasim la tara sunt in niste conditii mizere, nu au nici un start corect in viata. Ei intra intr-o panta degradanta, unde nu se mai bucura de viata, nu mai au speranta, nu mai au demnitate. Se complac. De asta le dam speranta, demnitate, iar ei incep sa ii ajute, la randul lor, pe cei care au nevoie de ajutor”, spune Bogdan.

Share pe Facebook pentru o casa

Casa Share 14 a fost gata in iunie 2017, dupa ce a fost mistuita de un incendiu, iar doi parinti au pierdut un copil. In timpul constructiei, Bogdan a lansat un apel pe Facebook in care spunea ca au nevoie de cherestea. A primit rapid mesaje in care oamenii ofereau 1.000 sau 2.000 de lei pentru a solutiona problema.

In noiembrie 2017 era gata Casa Share 15, locuinta a 9 copii a caror mama a murit de cancer pulmonar, iar tatal era in puscarie. In 65 de zile a fost ridicata casa si dotata cu lumina, apa si toaleta. Mobila a fost cumparata din banii donati de Mitropolia Molovei prin Pro Vita, 18.000 de lei. Copii au fost ingrijiti de o vecina, iar tatal lor s-a intors acasa in noiembrie.

Familia Mariscu din satul Serbesti, judetul Iasi, a facut un credit la banca si a primit pamant de la primarie ca sa isi construiasca o casa. Banii s-au terminat inainte de a termina casa, asa ca Bogdan a intervenit cu ceea ce era necesar: geamuri, usi, paleti, tencuiala, rigips, obiecte sanitare, mobila si electrocasnice si au terminat in martie Casa Share 16.

La finalul lunii martie au inceput lucrarile pentru Casa Share 17. Casa familiei Dinu, care are 4 copii, a luat foc. Au demolat ce a ramas din casa arsa dupa incendiu, au sapat fundatia, au pregatit panourile si se pregatesc sa toarne betonul.

Arati ca se poate cand nimeni nu crede

Unii oameni il intreaba daca extinde conceptul si in alte judete. Altii ii scriu ca sa primeasca ajutor. Il suna primarii din sate sau asistentii sociali si il roaga sa ii ajute cu cazuri sau case, dar Bogdan face ce poate si ii intreaba, uneori, de ce nu fac ei, de ce nu construieste primaria, de ce nu au bani, de ce nu dau bani.

Daca unii suna ca sa ceara ajutorul, altii suna ca sa ajute: „Deja m-au sunat oameni care m-au rugat sa ii las sa faca si ei acelasi lucru in orasul lor, cu prietenii lor pe Facebook si sa construiasca si ei case”, spune Bogdan.

„<<Casa Share schimba vieti>> nu este un slogan ceausist. Vedem oamenii cum ridica capul, cum cresc notele elevilor la scoala. Au conditii acasa, se spala, altfel se comporta in societate. In tabere invata ce si cum sa faci bine. Se schimba viata lor, iar ei vin si ma ajuta”, povesteste Bogdan.

Cand binele este tratat cu suspiciune este nevoie ca oamenii sa se adune si sa demonstreze ca se poate. Bogdan a fost singur, apoi a strans in jurul lui o comunitate de peste 100.000 de oameni.

„Eu am aratat ca se poate cand nimeni nu credea. E un concept nou, iar lumea cand vede ca se intampla ceva concret, capata incredere si fac si ei. Informatia se raspandeste, se rostogoleste prin share, iar in societatea romaneasca se rostogoleste ceea ce facem noi, fapte bune, si ajung la alti oameni si usor, usor, incercam sa schimbam societatea, pentru ca acum suntem foarte dezbinati. Sa faci bine e ceva iesit din comun. Sa faci bine a devenit anormal. Esti privit suspicios daca faci bine”, spune Bogdan.

Bogdan Tanase ar spune cuiva nemultumirile lui, ar trage pe cineva de maneca pentru faptul ca copiii sunt lasati de izbeliste, iar familiile traiesc in saracie, fara sa cunoasca ideea unei vieti decente, dar cine l-ar asculta?

„Politicienii ar trebui sa faca ceva, sa ia exemplul nostru, al oamenilor simpli. Noi chiar facem ceva, lasam case in urma, exista transparenta, exista unitate si uitati ce apare in jurul nostru: case, case, case. Oameni care o sa aiba un viitor mai bun, o societate. Acei copii deja au devenit muncitori, sunt constructori, unul este bucatar. Copiii astia o sa construiasca, poate, spitale, o sa construiasca, poate, autostrazi, devin oameni calificati. Daca ii lasam cu paduchi in cap, ce se alegea de ei? Poate ca suntem bine acum, dar peste 20 de an cine ne plateste pensia? Eu asa gandesc. As spune statului roman, dar cine sa ma asculte?”, se intreaba el.

Sursa foto: Facebook Casa Share

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri