Ca urmare a intalnirii dintre premierul Dancila si ministrul Muncii cu presedintele Klaus Iohannis, acesta a lansat un avertisment pentru Guvern cu privire la Legea Salarizarii, pe care o considera imprudenta si necorelata cu dinamica economiei, scrie Digi24.

Klaus Iohannis le-a chemat pe Dancila si Vasilescu pentru explicatii privind legea salarizarii si efectele ei. Premierul a recunoscut deja, in aceasta dimineata, la ceremoniile de la ziua Jandarmeriei, ca au aparut probleme dupa trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in cea a a angajatului. In comunicatul transmis dupa intalnire, Iohannis a avertizat ca legea salarizarii incalca „principiile egalitatii”.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a lansat un avertisment pentru Guvern, cu privire la legea salarizarii. Klaus Iohannis a declarat ca politicile fiscale ale Guvernului sunt imprudente si necorelate cu dinamica economiei. Mai mult, masurile luate de guvern prin legea salarizarii sunt departe de a aduce stabilitate si echilibru in sistemul bugetar. Dimpotriva, avertizeaza presedintele, masurile urmate de diverse modificari ulterioare au creat noi discriminari intre categoriile de salariati.

Comunicatul complet al Administratiei prezidentiale:

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, s-a intalnit marti, 3 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, cu doamna Viorica Dancila, prim-ministru, si cu doamna Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii si Justitiei Sociale.

Intalnirea a avut loc la solicitarea Presedintelui Klaus Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicarii legislatiei privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor si angajamentelor in materie de politica salariala asumate anul trecut de coalitia PSD-ALDE.

Presedintele Romaniei a atentionat Guvernul ca, dupa primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislatii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice arata ca Legea se afla in contradictie cu principiile egalitatii si predictibilitatii de la care a emanat, in conditiile in care s-a intervenit cu exceptii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anuleaza inclusiv caracterul unitar al intentiei legislative.

Prim-ministrul a prezentat Presedintelui Romaniei situatia salariala, oferind asigurari de stabilitate in privinta resurselor financiare necesare aplicarii Legii salarizarii si a majorarilor salariale asumate pana in prezent. La randul sau, ministrul Muncii a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare, facand referire la grila salariala care isi va produce pe deplin efectele din 2022. Totodata, a fost exprimata pozitia Guvernului de a mentine cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuari salariale pentru unele categorii de personal, atat la nivel central, cat si local, consecinte negative pe care Guvernul nu le-a prevazut. Desi au fost promise majorari de 25% ale salariilor incepand cu 1 ianuarie 2018, aceste cresteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutarii contributiilor sociale in sarcina angajatilor.

Remedierea acestor deficiente a impus adoptarea de catre Guvern a unor ordonante care au adus modificari Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 si OUG 91/2017. Prin exceptiile intervenite de la regulile aplicarii etapizate, in contradictie cu principiul sustenabilitatii enuntat de Legea 153, cadrul salarial actual se indeparteaza de exigentele remunerarii muncii prestate si ajunge sa valorifice mai degraba apartenenta personalului la o institutie sau alta.

In acest sens, Presedintele Romaniei a atras atentia ca situatia salariala este in continua modificare, fiind departe de a satisface principiile si criteriile de stabilitate asumate initial, precum si promisiunile electorale ale coalitiei PSD-ALDE. Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca trebuie evitat acest carusel al modificarilor salariale si al impredictibilitatii, altfel Legea 153 va deveni curand o alta forma fara fond, data fiind amendarea continua a acesteia prin ordonante care nu doar rezolva, dar si creeaza noi probleme.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca nu se mai poate vorbi de predictibilitate in mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atat timp cat apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminari salariale si incurajeaza solicitari similare si din partea altor categorii de personal, cu pretul unor riscuri privind incadrarea in tintele bugetare asumate de catre Guvern.

In legatura cu cresterile mult asteptate ale salariilor medicilor, dar si ale personalului din educatie, masuri care rezolva doar partial problemele de fond din aceste domenii, Presedintele Romaniei a mentionat ca asemenea cresteri salariale trebuie insotite de garantii pentru viitor, astfel incat aceste prioritati de politica salariala sa isi atinga obiectivele de performanta asumate.

De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente si necorelate cu dinamica economica de ansamblu, exista riscul ca puterea de cumparare a romanilor sa scada in continuare. Transferul contributiilor sociale in sarcina fiscala a angajatului si reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, pana in prezent, la o crestere modica a salariilor nete, de aproximativ 5%, in medie, la nivelul sistemului bugetar. Insa si aceasta mica majorare a salariilor nete este anulata de intensificarea inflatiei, care a ajuns la 4,7% in februarie 2018.

In acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudenta in abordarea politicilor economice, astfel incat sa fie asigurata sustenabilitatea nivelului de trai al cetatenilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri